Nog geen Nederlandse onderwijskrachten naar Kenia in oktober

De afgelopen weken waren wij voorzichtig de mogelijkheden aan het verkennen om ons dankbare werk voor  Teachers4Teachers in Kwale komend najaar te hervatten. Even dachten (en hoopten) we, dat de najaarsreis  naar Kenia mogelijk zou kunnen worden. Na veel contact met onze directeur en contactpersonen in Kenia,  hebben we de balans op kunnen maken en zijn we tot het besluit gekomen de najaarsreis te annuleren.  

De koers van de coronabesmettingen beweegt zich bij ons dan wel in de goede richting, maar in Afrika is hier  nog veel onzekerheid over. Het vaccineren komt op gang, maar lijkt vooralsnog het grootste deel van de  bevolking niet te bereiken. Het ziet er naar uit dat de maatregelen (hygiëne, afstand, mondkapje, kleine groepen) nog wel even van kracht blijven. Gelukkig zijn de scholen in Kenia na 7 maanden sluiting al weer enige tijd geopend. Er is hard gewerkt aan een inhaalslag, vooral om kinderen in standard 8 een redelijke KCPE-eindtoets te laten maken. Uiteraard zijn de resultaten in Kwale enigzins teruggelopen, maar al met al viel het nog wel mee. 

Intussen heeft de regering voorlopig verboden om bijeenkomsten op de scholen te organiseren, wat het voor ons onmogelijk maakt om een zinvolle bijdrage aan de onderwijsontwikkeling te leveren. Daarnaast heeft ons werkgebied economisch veel te lijden (gehad), wat ons doet beseffen dat veel zaken anders zullen zijn dan voorheen. Zo is onduidelijk welke impact dit heeft op o.a. vervoersmogelijkheden en logies. Het  advies van onze directeur Francis Nzai was dan ook om in oktober niet met een grote groep te komen. 

Nederlandse situatie

Ook de situatie in het onderwijs in Nederland vraagt ons geduld te hebben. Na een belronde met enkele  schoolbesturen uit ons netwerk, wisten we dat de reis van dit najaar te vroeg zou komen. Wat wij al  vermoedden hebben we opnieuw bevestigd gekregen: de gevolgen van de afgelopen maanden zijn voelbaar in  de schoolteams en vraagt veel van alle betrokken onderwijsmensen. Er is zoveel gevraagd en gegeven, waarbij  de leerkrachten en schoolleiders in grote mate zijn uitgedaagd. De tijd die voor ons ligt vraagt ook opnieuw  aanpassingsvermogen en creativiteit. Het is van belang dat iedereen daarbij kan zijn. Schoolbesturen zien de  energie van hun directeuren en leerkrachten zo kort na de zomervakantie liever eerst naar de Nederlandse  onderwijssituatie gaan. Daar hebben wij alle begrip voor en dit gaf ons het laatste zetje bij het besluit om de  najaarsreis te annuleren.

Voortgang projecten en financiën

Zoals in eerder blogs beschreven, konden verschillende projecten op een beperktere schaal  doorgang vinden, mede door de inzet van onze Keniaanse directeur en zijn projectteamleiders. Het succesvolle alternatieve programma dit voorjaar, dat geheel zelfstandig door zijn team is georganiseerd, mag dan minder groepen hebeen kunnen bereiken dan anders, het heeft de geest van T4T wel levend gehouden. Hoewel onze financiële situatie inmiddels behoorlijk onder druk staat, zien we toch mogelijkheden om ook een programma door zijn team te laten ontwikkelen voor na de zomer. We zijn buitengewoon trots op deze “shift of power” en leren veel van deze ontwikkelingen. Het  initiatief ligt meer en meer bij onze Keniaanse collega’s. Omdat de eerste stappen om ook een financiële shift te bewerkstelligen, mede door corona in de kiem gesmoord is en de economische situatie bepaald geen aanleiding geeft omdaar nu optimistisch over te zijn, is de voortgang voorlopig erg afhankelijk van Nederlandse bijdragen. Het is dan ook dankzij enkele acties van deelnemers en de bijdrage van Wilde Ganzen, dat we nog één keer de ruimte hebben om een degelijk programma te laten uitvoeren.

Hopelijk kunnen we in februari 2022 met medewerking van veel Nederlandse schoolbesturen en hun onderwijsprofessionals de draad weer in groter verband oppakken.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.