Private schools, wel goed niet rijk

Dit bord was over een particuliere schoolorganisatie die reclame maakt voor de hoge KPCE score. (Cito-eindtoets) De Keniaanse cultuur is sterk gericht op  competitie. Scholen en ouders zijn gevoelig voor scores. Ik ben vandaag op een private school geweest (niet die van dit billboard). Het verschil met een public school is dat de ouders moeten betalen om de leraren te betalen. Ik verwachtte dan ook een rijke school. Niets was minder waar… Deze private school in een heel klein dorp was heel arm, maar het onderwijs is goed. De ouders kunnen echter niet allemaal betalen. Dus afwachten of iedere maand de leraren kunnen worden betaald. Ik heb de directie van de school gecoacht n.a.v. groepsbezoeken en feedbackgesprekken die ze hebben gevoerd met hun collega’s. Ik heb ook een teamvergadering bijgewoond onder de bomen op het schoolplein. Een school met veel potentie: weinig middelen, maar goede leraren.

De head teacher van deze school vertelde dat ze kortgeleden haar twee jaar oude zoon heeft begraven. Hij was gestorven aan Malaria. Dit is een groot probleem in Kenia. Een van de billboards in Ukunda laat zien dat het belangrijk is om deze ziekte tegen te gaan. Een andere ziekte is Aids. Kinderen op school krijgen les uit speciale boeken om Aids nu en in de toekomst te voorkomen. Ze hebben met hierover aarzelend iets laten zien.

Een ander billboard is die van het elektriciteitsbedrijf. Hierbij worden kinderen gewaarschuwd voor het gevaar van de elektriciteitskabels. De overheiBart blog2d is nu bezig om alle basisscholen in Kenia te voorzien van elektriciteit. Ook zijn er sommige scholen uitgerust met computers. (met windows XP) Ik had niet de indruk dat deze effectief gebruikt worden…

Tenslotte het mooiste billboard: Share the Love with all the people in your life!

Bart Oud

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.