Schoolleider Mohamed Tenga pakt door

Soms zijn we wel eens bang, dat de ontwikkelingen in Kenia na ons vertrek weer een tandje lager gaan. Mohamed Tenga, deelnemer aan de schoolleidersopleiding, is dat duidelijk niet van plan. App- en mailcontact zullen daar ongetwijfeld bij helpen, maar dan nog. In de superkorte samenvatting van een teamvergadering in het filmpje liet hij

tijdens ons verblijf al zien, hoe hij verschillende interactieve vergadervormen toepaste. Het probleem van een groot tekort aan lesmaterialen was het thema en het doel was om te kijken wat de leraren daaraan zouden kunnen doen. In een vergadering van drie dagen eerder heeft hij een brainstormsessie met post-its gehouden en deze gecategoriseerd in zes voorstellen. Veel wezen uiteraard sterk richting anderen, waaronder ouders. Tijdens deze bijeenkomst prioriteert het team drie voorstellen en vormen ze een mening over hun eigen bijdrage d.m.v. de placematmethode. Tenslotte worden de door het team als sterk beoordeelde punten uitgevoerd en komt het tot een concrete datum. Ouders op enigerlei wijze betrekken, zodat de gemeenschap mede verantwoordelijk wordt voor de materialen bleek een belangrijk element. Dat is op zich al mooi plan, maar Mohamed liet mij onlangs weten, dat de ouderbijeenkomst er inderdaad geweest is en dat er maar liefst 100 ouders waren gekomen en bovendien ook nog de Curriculum Support Officer (inspecteur). Tenga parents meeting Bijzonder was, dat er veel mannen bij waren. Meestal krijg je die voor onderwijszaken niet bij elkaar. Hun bijdrage was zeer bemoedigend. De ouders bleken zwaar onder de indruk, dat zij hierbij betrokken werden en waren snel overtuigd van de noodzaak om meer materiaal. De keuze was samen ontwikkelen onder begeleiding van de leraren of financieel bijdragen.Men koos voor het laatste, waarbij afgesproken is dat de leraren het materiaal gaan maken.
Mohamed Tenga is trots als een pauw en dat is zeer terecht. Ik trouwens ook, want hoe mooi is het als vanuit een oefening in vergadertechniek zo veel concrete ontwikkeling voortkomt. En…., ook niet toevallig, de Keniaanse coaches staan te dringen om deze directeur te mogen coachen naar zijn assessment in maart 2017. Maar zoals van goede directeuren de nodige eigenzinnigheid wordt verwacht (ja, ook bij ons), bleef hij bij zijn eigen coach in opleiding Peter. En ik?  Ik blijf de ontwikkelingen volgen en hoop op meer van dit soort voorbeelden.

Ruud Musman

Comment(1)

  1. Mohamed Tenga says:

    Wonderful! Thanks to Christel and Ruud for their support and coaching moments. T4T, asante sana.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.