Onderzoek naar een nieuwe loot aan T4T

Vanuit ons bestuur zijn we gevraagd om mee naar Kenia te gaan en ons te richten op de special units aan the regular schools. Wat gaan we daar doen?

 

Vanuit ons bestuur zijn we gevraagd om mee naar Kenia te gaan en ons te richten op de special units aan the regular schools. Wat gaan we daar doen?

Dat was voor ons de grote vraag toen we aan deze reis begonnen. Inmiddels zijn we al drie dagen bezig op “onze school” The Milalani school in Msambweni samen met Mrs. Suzan, the deputy, Mrs. Amina en Mrs. Nsema en Mr. Joshua alle drie teachers aan de special unit en Mrs. Gloria en Mrs. Sophia, twee teachers van  the regular school. Ons doel is om zoveel mogelijk kennis uit te wisselen met onze Keniaanse collega’s over deze groep kinderen die extra zorg en begeleiding nodig heeft. We kwamen er al snel achter dat de “problemen” waar we in Nederland tegenaan lopen wat betreft Passend Onderwijs, hier in Kenia niet anders zijn.

Hier proberen ze ook om de kinderen, die dat aankunnen, te integreren in de gewone school, maar als je gewend ben om redelijk op je eigen niveau les te krijgen in een groepje van 10-15 kinderen en je komt dan in een klas van 70 kinderen dan valt dat niet mee, het gebeurt dus zelden. Alleen de kinderen met leerproblemen stromen soms door maar de verstandelijk beperkte kinderen niet. We hebben daar in een Debat met elkaar over gediscussieerd! Erg mooi om te zien hoe the regular teachers zich inleven in hun collega’s van the special unit. Het was trouwens voor het eerst dat ze lessen van elkaar hebben geobserveerd.

De special unit heeft een eigen curriculum (eigen leerlijnen) op drie niveaus: Pre Premary 1 , 2 en 3. De drie leerkrachten hebben ieder een niveau en over iedere klas mogen ze in principe 4 jaar doen. Kinderen met leerproblemen kunnen een PP sneller doorlopen en zo doorstromen in klas 1 van de gewone school. Met 16 jaar moet je van school af. Hier wordt individueel mee omgegaan, we zagen een meisje van 21 jaar die moeilijk bij haar familie kan wonen en dus houden ze haar maar op school…..

In de theorie hebben we het vooral gehad over “Wat is een goede les?”  “De piramide van leren”  en over “schoolontwikkeling”. en bij alle activiteiten terugkoppelen naar de theorie. Dit hebben we gedaan omdat we in de eerste observaties zagen dat ook in de special unit heel frontaal wordt les gegeven zonder veel actieve werkvormen. We wisten onze collega’s te inspireren en hebben in de loop van de week prachtige lessen gezien. De teachers van de special unit, de teachers van de gewone school en wij hebben veel van elkaar mogen leren, geweldig!

Nick Slijderink en Dula Brandsma

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.