Vanmorgen vertrokken we om 7.45 uur met de taxi naar onze tweede secondary school. Het was voor ons de vraag of deze school zou rekenen op ons bezoek.
Eerder deze week bleek dat niet altijd het geval en moesten we onze plannen aanpassen. In Kenia gaat het wat betreft afspraken nakomen toch wat anders dan in Nederland…..
Omstreeks 8.15 uur kwamen we aan. In eerste instantie leek het erop dat we niet veel konden doen. Om 10.00 uur was er een ouderbijeenkomst georganiseerd om de KCPE scores te bespreken en om 14.00 uur was er een bijeenkomst met het docententeam. Na wat overleg kwam de ‘deputy’ naar ons toe met de mededeling dat we aan een hele groep docenten een workshop konden geven.
We begonnen de workshop met een voorstelrondje en namen de tijd om de werkwijze van T4T toe te lichten. Vervolgens hadden we een energizer bedacht om de sfeer wat losser de krijgen. Dit lukte, zelfs met een groep van dertig docenten, heel behoorlijk. De docenten die we tot onze beschikking hadden waren niet allemaal voorbereid op onze komst: ze waren in het begin dan ook drukker met nakijken en ze waren bezig met hun telefoon. Het is ons gelukt ook deze docenten mee te krijgen in ons enthousiasme.
We hebben het team in groepjes van vijf aan het werk gezet, met de opdracht om het portret van de ideale docent, de kernkwaliteiten, te beschrijven. Nadat ze hier 30 minuten aan hadden gewerkt heeft iedere groep zijn flap-over gepresenteerd aan de groep. Tot slot gaven wij zelf ook een toelichting op onze visie van de ideale docent, daaruit kwamen een aantal leuke reacties. Dit ging met name over de kernkwaliteit humor. Dit vonden zij maar vreemd om dit toe te passen. In Kenia is er enorm veel discipline in de lessen en is er in hun beleving geen tijd voor een grapje.
Nog voor de pauze gaven wij de deelnemers een hand-out met hierop literatuur over de vijf rollen (gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter).
Na de pauze gaven wij een toelichting op onze hand-out. Het viel ons op dat de deelnemers dit echt interessant vonden. Vervolgens gingen zij in groepjes van drie aan de slag. Het was de opdracht om bij iedere rol verbale en non verbale karakteristieken op te schrijven.
Terwijl zij met de opdracht bezig waren liepen wij rond om de groepjes te begeleiden. We hebben de docenten een aantal mogelijkheden van werkvormen aangedragen. Dit deden wij omdat het in Kenia vooralsnog gebruikelijk is om alleen maar frontaal les te geven. We hopen dat de docenten deze werkvormen zelf ook zullen toepassen in hun lessen.
Ik heb deze dag als een heel speciaal ervaren. Het was even spannend hoe mijn Engels zou overkomen, maar ze hebben me goed kunnen begrijpen. Mijn ‘boerenkool’ Engels werd als grappig maar toch verstaanbaar ervaren. Daarnaast kon ik met gebaren en voorbeelden veel duidelijk maken.
Vanuit iedere groep heeft een van de docenten een betoog gehouden over een van de vijf rollen. Na iedere presentatie was er ruimte voor discussie en dit gebeurde dan ook.
Tot slot hebben wij onze ruim 4 uur durende workshop geëvalueerd. We kregen heel positieve reacties. We waren erg blij dat alle docenten de workshop leerzaam vonden. Sommige docenten gaven zelfs aan dat ze dit meteen gaan proberen toe te passen en vroegen me of ik dit vrijdag wil komen bekijken in een van hun lessen.