Zomervakantie in Kenia, maar nog altijd geen salaris september

Nu de zomervakantie in Kenia is begonnen, blijkt dat de TSC (Teachers Service Commission), ondanks een gerechtelijke uitspraak, nog altijd niet bereid is het salaris over september uit te betalen.

http://www.nation.co.ke/news/education/Obey-court-and-pay-teachers/-/2643604/2981854/-/ors177z/-/index.html

FatumaDe scholen zijn wel in oktober open geweest, maar de motivatie bleek bepaald niet optimaal. Ik heb mijn licht dus maar eens opgestoken bij Fatuma Chiputi, afgestudeerd schoolleider uit de eerste lichting en coach in het T4T-project. Zij meldde me, dat de vakbond niets heeft bereikt en vindt de regering onredelijk hard naar de leraren, ‘We had to give in without any salary for september.’ De KCPE (de Keniaanse toets) is begin november gewoon doorgegaan.

In dat verband laat James Koolke, onze logistieke organisator en chauffeur, weten dat zijn beide jongste kinderen de syllabus niet uit hadden gekregen en daarom nu maar zonder eindejaarstoets  (dus zonder extermination pass) naar de volgende klas zijn gegaan. James+

De leraren aan de ‘private schools’ hebben overigens niet gestaakt. Onze T4T-directeur Francis Nzai laat ons trots weten, dat hij ‘guest of honour’ mocht zijn bij de diploma-uitreiking aan 120 leerlingen op een private school in Ukunda. In zijn toespraak heeft hij de leraren bedankt voor hun inzet en hen verzekerd, dat zij bij de volgende workshops van T4T ook mee mogen doen. Zijn enthousiasme over wat er wel goed gaat is weliswaar aanstekelijk en ook nodig, maar het verschil in prestaties tussen government en private schools is wat mij betreft nu wel extra wrang.Francis guest of honour
Al met al ziet het er naar uit, dat de scholen in januari wel weer zullen beginnen en dat de Nederlandse directeuren en coaches goed werk kunnen doen om het onderwijs in Ukunda weer in de ontwikkelstand te krijgen. Aan het mailverkeer te merken begint het hier en daar al weer te kriebelen.

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.