De teachers4teachers pen van Andy Muendok

Andy Muendok, houtsnijwerker, heeft voor T4T prachtige pennen gemaakt.  Iedere pen is uniek in zijn soort . lees het verhaal van Andy………

Ik ben geboren in 1961 in het Machakos District waar de meeste Akamba’s wonen. Het Machakos District ligt in de Eastern Province en het grenst aan Nairobi. Toen ik 9 jaar oud was verliet mijn vader ons gezin en op mijn 10e ging ik voor het eerst naar school. Het was voor mijn moeder heel moeilijk om elke maand het schoolgeld te betalen (20 shilling per maand). Ik verliet de primary school op mijn 17e met een certificaat en daarna ging ik werken als herder van een kudde koeien. Ik verdiende 15 shilling per maand. Een broer werd leraar, hij verdiende 50 shilling per maand. Veel werk was er niet. Na twee jaar kon ik een baantje krijgen in Mombasa als houtsnijder in het ‘Akamba Handcraft Village’. Houtsnijders zijn allemaal Akamba’s. Ik verdiende heel weinig, want ik moest eerst leren hoe ik hout moest schaven en schuren. Later mocht ik zelf ook figuren snijden. Ik begon met maskers. Na twee jaar had ik het onder de knie en ging ik voor mezelf beginnen in Nairobi met een eigen winkeltje. Ik trouwde toen ik 22 was, we hebben een huisje in het Machakos District. Ons eerste kind was een dochter, zij werd geboren in 1986 en heet Maggy. De tweede was een zoon, Duncan. We hebben nu 9 kinderen en één kind van mijn broer die overleden is. In 1989 begon ik met een winkeltje op Diani Beach bij het Safari Beach Hotel. Eerst illegaal, later kregen we een vergunning van de politie. Ik werd chairman van de winkeltjes bij dit hotel en nu ben ik lid van het bestuur van de vereniging van woodcarvers in Diani Beach. Het leven van een woodcarver is niet makkelijk, altijd maar leuren bij de toeristen en buiten het seizoen verkoop je weinig en is het leven hard. Ik ben helemaal gelukkig als ik mooie dingen kan maken waarvan ik weet dat ik ze kan verkopen. Ik ben heel blij met de opdracht die ik kreeg van Teachers4Teachers om pennen te maken. Eindelijk een grote opdracht, nu kan ik eindelijk een stukje land kopen bij ons huisje in het Machakos District.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.