Carnavalssferen bij de tweede voorbereidingsdag

“Hebben jullie hier een koelkast, want dit moet wel koud gedronken worden?” Met haar stem al in carnavalsstemming drukt Carolien me een koude kruik Schrobbelèr in mijn handen. “Voor straks”, verzekert ze me. Het is tenslotte nog maar 10 uur en het inhoudelijke voorbereidingsprogramma moet nog beginnen. De meeste deelnemers aan de voorjaarsreis druppelen met een flink stuk vlaai in de hand al vroeg binnen. Op zich al een knappe prestatie, helemaal uit Limburg en zo kort na de start van carnaval. En dan ook nog drie smaken vlaai meenemen. Met zoveel sfeermakers kan de reis nu al niet meer stuk. Maar ook inhoudelijk belooft deze groep veel goeds.
De leraren van het primair onderwijs gaan zich richten op interactieve instructie en daar is het eerste deel van deze ochtend dan ook vooral op gericht. De energizers en werkvormen vliegen van alle kanten binnen en er wordt druk geschreven. Noem het pret, noem het scholing. In ieder geval is de eerste winst voor de Nederlanders al binnen. Gelardeerd met beelden en ervaringen van Anneke en Monique, die voor de tweede keer meegaan, trainen we ook de klassenobservatie en het feedbackgesprek, zodat iedereen straks een basis heeft om op door te ontwikkelen. En na een tweede oefening met het lied Education is future (zie website: projecten) is het natuurlijk tijd voor de Tilburgse likeur, de Schrobbelèr.

Een verdieping lager bereiden de VO-docenten zich voor op de reis. Na een stortvloed van energizers en activerende werkvormen, is er ook tijd om de trainingen inhoudelijk voor te bereiden. “Oh, je laat ons zeker deze dagen ervaren hoe zinvol een energizer kan zijn?” Inderdaad. Met de ‘challenge circle’ worden grenzen verkend. In welke zone sta jij, als je een collega feedback moet geven? Sta je in de comfort-, stretch- of paniczone? En in welke zone sta je, nu je deze voorbereidingsdagen hebt ervaren? Gelukkig stapt het merendeel in de comfortzone. De eerste ontmoeting is achter de rug. Met een rugzakje vol ideeën gaan we op weg naar Kenia. Voor we de laatste voorbereidingsdag afsluiten kiest iedere deelnemer een fotokaart met beelden uit Kenia. Op de kaart wordt een concreet en persoonlijk doel geschreven, de kaart wordt deze week naar huis óf naar een dierbare verstuurd. Als een ‘reminder’ aan het mooie, spannende werk dat op ons wacht.

Ook de opleiders en de coaches van de schoolleidersopleiding komen vandaag bijeen. De groep voor deze voorjaarsreis is nu compleet!

Ruud en Lysanne

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.