Directeuren, coaches en inspecteurs in de popelstand

Directeuren

Tijdens de tweede voorbereidingsdag voor de najaarsreis begon de temperatuur al aardig te stijgen toen ons lied Education is Future (zie onder Projecten op deze website) meteen moest worden geoefend.. De directeuren stortten zich daarna onder leiding van Jan van Aert en Ria Peters op de opbouw van de workshops en de coaching op de werkvloer. Door beelden en oefeningen probeerden ze een plaatje te krijgen van wat ze over 10 dagen te wachten staat. Een flexibele instelling blijft echter de hoofdmoot, want de plaatjes zullen de werkelijkheid niet blijken. De uitdaging is vooral om de Keniaanse trainers, die het vorig jaar alleen moesten doen, actief in hun rol te houden. De energie in de groep was nu al hartverwarmend, vooral toen Maarten en Jan er een energizer ingooiden (foto),

Energizer directeuren 2015

Inspecteurs

De inspecteurs gaan na een jaar onderbreking voor de tweede keer mee. Dick de Groot en Chris van Meurs hebben gezamenlijk met hen het programma vormgegeven. Allereerst zullen ze tijdens een paar scholenbezoeken door de zone officers observeren hoe zij nu de KRIPT (Kwale Results Improvement Performance Team) vormgeven. In de KRIPT is twee jaar geleden gezamenlijk afgesproken hoe zo’n bezoek eruit zou moeten zien (naast de feitelijke gegevens 2 klassenobservaties, een gesprek met een leerlingdelegatie, een leerkrachtdelegatie een ouderdelegatie, de directeur en een afsluitend gesprek met het team, waarin empowerment de hoofdrol speelt). Zijn de zone officers in staat gebleken om de coachende benadering vol te houden? Daarnaast zullen zij de Nederlandse en de Keniaanse veranderingen in het toezichtskader uitwisselen en bekijken of de wet van de remmende voorsprong in Kenia op zou kunnen gaan.

Schoolleidersopleiding

Leiden van een team en effectief vergaderen vormen de hoofdmoot in dit vierde en laatste blok van de schoolleidersopleiding. Onder leiding van Jan Uitdehaag en Gert Jan Veeter zullen 3 Nederlandse en 5 Keniaanse coaches dit lastige, maar essentiële blok vormgeven en op de werkvloer begeleiden. Daarnaast hebben zij zich deze voorbereidingsdag geworpen op het inhoud van het assessment over een half jaar.

Dat iedereen al staat te popelen, werd deze dag wel duidelijk. Laat de temperatuur maar vast verder stijgen, dat went straks makkelijker.

Ruud Musman

 

 

 

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.