Directeuren in Kilifi North genieten volop van T4T

 

‘Laten we maar een beetje vroeg naar het hotel gaan voor de workshop, ‘zeggen we tegen elkaar als we zondag in Kilifi North een groep nieuwe directeuren gaan ontmoeten. Tegelijkertijd houden we er al rekening mee, dat lang niet iedereen op tijd zal komen. Om 8.45 komen we aan en twee directeuren begroeten ons breed lachend. Huh? We hebben pas om 9.30 afgesproken. Als bijna iedereen (39) er is besluiten we, hoewel 10 minuten te vroeg, toch maar te beginnen. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Twee mensen, die op tijd komen, haasten zich verontschuldigend naar hun plaats.

Onze doelen voor deze bijeenkomst zijn:
– To meet and connect
– How T4T works
– Inventory of challenges within the Competence Based Curriculum (CBC) and the Lesson Observation Form (LOF)
– Some approaches of CBC and LOF

Na enkele interactieve kennismakingsoefeningen zit de stemming er al goed in. Gedurende deze dag krijgen de directeuren een goed beeld van onze interactieve werkwijze en storten zij zich in diverse groepen op de twee grootste uitdagingen van dit moment, het nieuwe curriculum en de eisen die nationaal aan een goede les worden gesteld, verwoord in een observatieformulier. Uit de antwoorden blijkt vooral ontevredenheid over de invoering en het gebrek aan adequate training voor beide. Wellicht dat wij iets aan dat laatste kunnen bijdragen. We laten ze stoeien met de verschillende didactische benaderingen voor vaardigheden, kennis en inzicht en leren ze hoe je door te focussen de klassenobservatie zinvol en behapbaar kan maken en vooral hoe je het zelfvertrouwen van de leerkracht kan vergroten door een coachende benadering.

Als we de dag besluiten met de vraag om de bruikbaarheid van wat we hebben gedaan te scoren op een vierpuntsschaal (de z.g. rubrics, die ze zelf ook geacht worden te gebruiken bij het meten van competenties van leerlingen) regent het vieren. Genoeg reden om hier straks in september met Nederlandse directeuren op voort te borduren.

Ria Peters en Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.