Djengue verhindert voortzetting Jan Uitdehaag’s Kenia-avonturen

De diplomering van Keniaanse trainers

Het is toch wel wrang. Is Jan Uitdehaag met pensioen en heeft hij meer tijd voor zijn passie, de schoolleidersopleiding in Kenia, wordt hij in maart geveld door het Djengue-virus. En dat op de dag dat Kenia in lockdown gaat vanwege corona. Even dachten we, dat het na een paar dagen ziekenhuis in Ukunda wel gedaan zou zijn, maar niets is minder waar. Jan is zelfs nu nog niet helemaal van de nasleep af. En omdat de artsen hem hebben afgeraden nog naar Kenia te gaan (een tweede besmetting is bij dit virus bepaald niet aan te raden), heeft hij besloten de reis niet meer te maken. Dat is een groot gemis voor de schoolleidersopleiding, die hij in 2007 mede heeft ontwikkeld en voortdurend geactualiseerd. Gelukkig wil hij dat vanuit Nederland blijven doen. Zijn huidige companen, Gert Jan, Michiel en Belinda, zullen er blij mee zijn.

Ik leerde Jan kennen bij de eerste schoolleidersopleiding, waaraan ik mocht meewerken. Naast vele inhoudelijke kwaliteiten vielen me zijn humor, filosofische inslag, empathie en behoefte om gezamenlijk te reflecteren direct op. Elk jaar vroeg hij zich af of wat we deden wel genoeg paste in de Keniaanse cultuur. Zo sneuvelden diverse onderdelen na empirisch bewijs en werden andere toegevoegd. De basis was en is altijd de versterking van het onderwijskundig leiderschap van de directeuren. In de evaluaties heb ik van veel Keniaanse directeuren gehoord, dat hun gedragsverandering van directief (sommigen noemden zich zelfs dictatoriaal) naar coöperatief enorm veel verschil heeft gemaakt in de motivatie van hun leraren en de ontwikkeling van hun school. Dat Jan voorstander is van eigenaarschap op de juiste plaats hebben ook veel collega-coaches mogen ervaren. Altijd was er ruimte voor eigen inbreng en Jan is dan meer dan nieuwsgierig. Noem het lerend vermogen. Dit alles bracht hem er toe voor afgestudeerde (inmiddels bijna 60) directeuren met aanwezige potentie voor coaching een tweejarige opleiding te starten, zodat zij het werk van de Nederlander konden overnemen. Uiteraard heeft hij dat niet alleen gedaan. Dat zou hem ook niet passen. Al zijn (ex)collega-opleiders, inmiddels al zes, kregen alle ruimte om de training coaching vorm te geven. Sinds 2017 mag ik dat deel voor mijn rekening nemen.

Samenwerking met humor

Voorbereiden met Gert Jan

Overleg met Francis Nzai

 

 

 

 

 

 

 

 

De stoel of confidence met Mia

Keniaanse trainers observeren

‘Cutting the cake’ bij de diplomering

 

 

 

De schoolleidersopleiding wordt inmiddels geheel door Keniaanse trainers geleid en de coaches zijn ook allemaal Keniaans. De huidige drie Nederlandse trainers monitoren het proces en schaven hier en daar de competenties van de trainers nog wat bij. Omdat het onderwijs in Kenia bepaald niet stil staat, zullen ook aan de opleiding weer nieuwe elementen worden toegevoegd. Een nieuw curriculum implementeren is voor directeuren lang geen gesneden koek. Dat vraagt extra aandacht voor de blokken ‘coachend leiderschap’ en ‘leiden van een team’. Omgaan met weerstanden, al of niet door onzekerheid, ligt voor de hand naast didactische training en coaching.

We zijn dan ook verheugd, dat Jan hierbij betrokken wil blijven. Zijn onbedaarlijke lachsalvo’s ’s avonds aan de bar zullen we echter moeten missen. Het zij zo.

Ruud Musman

De brief van Jan aan al zijn (Keniaanse) collega’s:

Dear colleagues,

I’ve been working for many years in Kenia. I’ve done my work with great pleasure and enthusiasm. My visits to Kenia have brought me very much, now I’m looking to Kenia  as  a country with many possibilities . T4T has done  many activities to improve the education of the children in the area of Kwale.

I’m very proud of my colleagues of T4T.

Probably you know I left Kenia in March 2020 in a bad way. I became ill, I was infected by the dengue virus. In the last months my health was not okay. Now I’m  getting better, but the doctors advised me not to go to Kenia again. I’m sad about that message, but I have to follow this advice.

So  my dear friends, we are not to meet each other physically, I hope we meet in another way: on distance by our computer. Here in Holland I will follow all the developments in Kenia, we have a group of people who are very involved with the T4T program in Kenia. I’ll always be a member of that group, and I’ll give my support to the development of the school leaders course. In that way I stay in contact with you all! I want to thank you for the many friendly words in the past. I wish you all the best for the future.  

With warm regards.

Jan Uitdehaag.

Comment(1)

 1. Jan UItdehaag says:

  Lieve collegae,
  Velen van jullie hebben mij een persoonlijk bericht gestuurd, berichten via Linked in, Facebook, de email, what’s app, ect.
  Het waren allemaal mooie berichten, die diep zijn binnengekomen. Ik probeer vanaf nu jullie allen te benaderen, ik weet niet of dit lukt. Vanaf deze plek wil ik jullie bedanken voor jullie reactie, maar nog voor het feit dat ik jullie in mijn leven, in Kenia, heb ontmoet. Dat waren vele persoonlijker momenten tijdens onze professionele ontwikkeling. Ik hoop jullie allen nog een keer persoonlijk te ontmoeten.
  Warme groet
  Jan

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.