Ernstige wateroverlast in Kwale

Rivieren buiten hun oevers, weggedeeltes weggeslagen, auto’s en huizen meegesleurd en zelfs mensen verdronken. Je kunt het je bijna niet voorstellen als je dit voorjaar mee geweest bent en de eindeloze droogte in Kwale hebt ervaren. Voedselprogramma’s door de regering, tankwagens die water kwamen brengen. Het contrast is enorm. De regenval is dieze keer buiten alle proporties.Hoewel blank staande wegen in deze tijd (mei is de regentijd in Kenia) regelmatig voorkomen, is het in de buurt van Kinango en Mombasa dit jaar wel heel erg raak.

Het brengt me terug naar 2013 toen we, om van eventuele acties bij de verkiezingen in maart gespeend te blijven,  in mei zijn gegaan. Elke dag was het de vraag of we het veld wel in zouden kunnen, want door de harde ondergrond zakt het water niet weg en worden scholen onbereikbaar. En vertrekken moet altijd de garantie op terugkeren inhouden bij onze tochten. Het is toen redelijk vaak gelukt, maar ik herinner me nog de opgewonden kreten van de dames toen het water bij hun busje tot aan de drempel kwam. Zelf strandde ik trouwens ook in een plas (zeg meer meertje), waarbij de chauffeur aan omstanders moest vragen waar hij het beste door kon rijden. ‘Daar bij die stok kun je er langs’, zei één van de omstanders die zich de hele dag vermaakten met dit schouwspel.

Bus zakt door de brug

En toen op de terugweg de brug op de weg naar Tanzania bleek ingestort doordat er een bus doorheen gezakt was (was op de heenweg al verboden voor vrachtverkeer, maar geld doet wonderen waarschijnlijk), moesten we 3 1/2 uur omrijden door de bush. Twee keer versperde een omgevallen boom de weg, wat voor de plaatselijke bevolking een signaal was om tol te gaan heffen. Zij hadden immers de weg  vrij gemaakt. De eerste keer kon ik er de economische humor wel van inzien, maar daarna heb ik mijn bijdrage gestaakt, waarna we er natuurlijk toch door mochten.

In ieder geval is het wel duidelijk waarom we niet in mei naar Kenia gaan. Het kan zomaar gebeuren dat je niets kan uitrichten. Die kans is in februari en september een stuk kleiner. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere verrassingen mogelijk.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.