Het is veel leuker om de wereld samen te veroveren!

Afgelopen zaterdag kwamen de deelnemers van de voorjaarsreis vanuit alle hoeken van Nederland, weer samen in Amsterdam. Nu zij sinds een week of vijf het werk in Nederland weer hebben opgepakt, is het tijd om samen terug te blikken op de avonturen in Kenia. Natuurlijk is het genieten om elkaar weer te zien. De begroetingen laten zien dat we iets groots en speciaals delen samen. Nieuwsgierig zijn we naar elkaars ervaringen: hoe is het om weer in je eigen school rond te lopen? Wat ging er door je heen de eerste weken? Heb je voor je gevoel iets in Kenia achter kunnen laten? Maar vooral, wat heb je er zelf aan gehad?

De laatste vraag hebben we elkaar in Kenia ook gesteld. Terugkijkend op een fantastische week, viel het niet mee om daar weloverwogen op te reageren. Maar na een periode van bezinning, is het tijd om toch een concreet antwoord op deze vraag te geven.

Enkele reacties van de deelnemende docenten en leerkrachten:

“Wat we daar gebracht hebben, is leren door te doen. Door het mee te maken en te ervaren. Maar dit is ook wat wij er uit halen. Het leren door te doen blijft ook buiten de context van Kenia een mooi uitgangspunt.”

“Ik denk dat wij een verrijking kunnen zijn voor een team. Het relativeren en creatief denken werkt aanstekelijk en bevrijdend.”

“Het denken in uitdagingen helpt mij relativeren.”

“Ik merk dat ik meer de samenwerking opzoek met mijn collega’s. Ik heb ervaren dat ik meer mag loslaten en aan anderen toe kan vertrouwen. Door samen taken op te pakken komen we verder.”

“Deze reis betekende een doorlopende reflectie op het eigen handelen.”

“Het werken met verschillende werkvormen heeft in mijn eigen groep ook weer ’n boost gekregen, weer geïnspireerd.”

“Ik dacht altijd dat ik de wereld alleen aan kon. Nu heb ik ervaren dat het veel leuker is om de wereld samen te veroveren.”

“Ik denk na over de essentie van het lesgeven; dat zit duidelijk in het hart van de leerkracht en niet in de middelen die er -niet- zijn.”

“Wat is er toch weinig nodig om geluk te voelen, dat is wel het mooiste dat ik heb meegenomen uit Kenia.”

Samenvattend stelden de deelnemers dat deze reis hen een overtuiging heeft opgeleverd. Door de ervaringen in Kenia weten zij inmiddels dat je veel meer kunt dan je denkt. Werken vanuit gedrevenheid en passie is zo inspirerend! Het verbindt ons als onderwijsprofessionals.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.