Tijdens het zoeken van een geschikte plek om het feedbackhesprek met een leerkracht te voeren wees de directeur me op een plek onder de enige boom op de compound. Omhoog kijkend verwachtte ik weinig schaduw van de boom, maar hij had op de schoolleidersopleiding nu eenmaal geleerd, dat je zo’n nagesprek niet achter je bureau in je kantoor moest voeren, maar met twee stoelen onder een boom. ‘Die boom is niet verplicht hoor, het mag ook een andere schaduwrijke plek zijn. Een leeg lokaal bijvoorbeeld,’ sprak ik hoopvol. Hij keek me verbaasd aan, maar verordonneerde twee leerlingen toch om de stoelen naar binnen te brengen. Intussen vielen me drie merkwaardige bouwwerkjes op (foto). Ze waren duidelijk selfmade en charmant, maar ik kon met de beste wil niet bedenken wat ermee aan te vangen. ‘Oh, dat zijn onze CBC-kippenhokken’, beantwoordde de directeur mijn verbazing. Dat zit zo. In het nieuwe Competentiegerichte Curriculum (CBC), dat inmiddels al tot grade 6 is gevorderd, ligt de nadruk niet langer op teaching to the test, maar op bruikbaarheid in de eigen omgeving. Dat wist ik wel al, maar deze mooie concrete invulling had ik nog niet gezien.
Later deze week zag ik, dat naast kippenhokken ook op veel plaatsen schooltuintjes met groenten waren verrezen. Twee jaar Corona verder en ziedaar. Bij mijn bezoeken zag ik trouwens heerlijke lessen, waarbij kinderen o.a. in groepen natuurkundeproeven deden. Wat is het verschil tussen zeepsop in regenwater en in gekookt water? Er zijn veel mooie dingen te zien binnen het nieuwe curriculum, maar ook nog heel vaak de wat mechanische benadering, waarbij de handleiding letterlijk wordt gevolgd. Niet vreemd natuurlijk als de leerkrachten het Engelse systeem gewend zijn. Zelf noemen ze dat teacher centered.
Bij de omslag naar learner centered willen ze graag wat ruimer in de ideeën komen te zitten.
Lerarenreis
Daarom is het zo prettig, dat we van 22 februari tot 5 maart 2023 met leraren en specialisten jonge kind en special needs komen. Heerlijk gericht op de plek, waar het meeste te winnen valt: de klas. Alleen al de gelegenheid geven om leraren van verschillende scholen hun ideeën te laten uitwisselen en daar zo nodig nog iets aan toe te voegen, geeft een boost. Dat is wat we in de workshops gaan doen. En dan de hele week de scholen in om te kijken wat er in de klas werkelijk gebruikt wordt. Creativity in teaching is één van de competenties, die van leerkrachten verwacht wordt. Dat dus. En om onze bezoeken mooi op elkaar te laten aansluiten, zullen we waarschijnlijk in dezelfde zones gaan werken als de directeuren onlangs. De eigen schoolontwikkelpunten, waar zij mee aan de slag zijn gegaan, kunnen zeker een leidraad vormen.
Het belooft sowieso een geweldig avontuur te worden
Om te downloaden op ware grootte:
flyer oproep voorjaarsreis 2023
Op 26 november van 13.00-15.00 houden we op de Fiep Westendorpschool in Amsterdam een informatiemiddag. Om nu al wat informatie te kunnen delen is onderstaande folder te downloaden. Tweezijdig printen en in drieën vouwen en je hebt een prima folder.
Om te downloaden op ware grootte:
Ruud Musman