Leren van elkaar: het gebeurt nu al!

Leerkrachten vanuit alle hoeken van het land kwamen zaterdagochtend bijeen in de brede school Fiep Westendorp in Amsterdam. Na de informatieochtend in november, weten zij nu zeker dat het gaat gebeuren. Ze gaan straks in februari mee naar Kenia!

Gespannen maar blije gezichten duiken op. We beginnen de dag met een kennismakingsrondje. En dan ook meteen maar in het Engels. Zo gaat het straks immers ook. Wat zijn je verwachtingen? Waar ben je het meest nieuwsgierig naar? De leerkrachten praten honderduit. Moedigen elkaar aan en helpen elkaar de juiste woorden te vinden.

De dag is gevuld met workshops. Praktische informatie komt voorbij, maar ook komt de inhoudelijke voorbereiding al een beetje aan bod. In Kenia zullen de leerkrachten workshops geven aan Keniaanse collega´s. De eerste ideeën worden al uitgewisseld met elkaar. Maar het is niet gemakkelijk om vanuit deze context te bedenken wat in Kenia relevant zal zijn. Toch gaan de leerkrachten met veel enthousiasme alvast aan de slag. Je kunt maar beter het een en ander bij je hebben. Maar of we het ook kunnen gebruiken? Dat zien we in Kenia wel…

Dit jaar werken de leerkrachten primair en voortgezet onderwijs meer samen dan voorheen. Nog voor de lunch hoor ik dat de onderlinge mix gewaardeerd wordt. “Zelfs als we niet naar Kenia gaan, weet ik zeker dat deze collega’s om mij heen mij een betere leerkracht kunnen maken. Ik heb nu al zoveel waardevolle dingen gehoord!” Het valt ons als organisatie ook op; wat wordt er op deze eerste voorbereidingsdag al veel gedeeld met elkaar. Wat een positiviteit en gedrevenheid. “Wat hangt hier een flow!” roept een van de leerkrachten aan het eind van de middag. “Hier kun je niet anders dan energie van krijgen!” Dit doet ons goed. Wat is het bijzonder om te zien wat er gebeurt als je enthousiaste en gepassioneerde onderwijsmensen bij elkaar brengt. En dan moeten we de reis naar Kenia nog gaan maken, of zijn we die eigenlijk al begonnen?

Lysanne Kapiteijn

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.