Najaarsreis afgeblazen

Stilte en leegte vullen de scholen in Kwale. Al sinds 14 maart, een dag voor het vertrek van onze leraren uit Kenia. Een fantastische reis, dat was het. Het cancelen van de final celebration op de laatste zaterdag doet daar weinig aan af. Zo graag zouden we aan de succesvolle inspanningen van de leraren in september een vervolg geven met behulp van Nederlandse directeuren p.o., teamleiders v.o. en specialisten Jonge Kind en Special Needs. Het mag niet zo zijn. Het bestuur heeft deze reis moeten uitstellen tot september 2021. De oorzaak hoef ik niet uit te leggen, een romantisch Italiaans woord met desastreuze effecten. Redenen daarentegen te over:
– Bij afwegingen over het onverhoopt niet doorgaan van een reis hanteert het bestuur een go-or-no-go-procedure. De eerste indicatie daarin is een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Dat is het geval.
– Omdat we niet weten hoe lang dat zo blijft, in Kenia zijn op dit moment nog ‘slechts’ 748 geïndiceerde besmettingen, overleggen we met onze Keniaanse directeur over de kansen in Kenia. Wellicht moet de grootste golf nog komen. De meeste leerlingen hebben al 9 weken geen onderwijs genoten. De overheid heeft weliswaar online lessen verzorgd, maar welk kind in Kwale heeft daar toegang toe? Achterstanden zijn hier een zekerheid. Omdat de minister van onderwijs vasthoudt aan de KCPE- en KCSE-eindtoetsen voor primary en secondary schools in november, moeten vanaf 4 juni, als de scholen weer open gaan, alle zeilen worden bijgezet om de achterstanden in te halen. Van de zomervakantie wordt daarom 2 weken afgesnoept en ook een korte midterm vakantie zal vervallen. Het is onwaarschijnlijk dat Nederlandse onderwijsprofessionals eind september toestemming zullen krijgen om scholen te bezoeken.
– We hebben bij enkele schoolbesturen maar eens geïnformeerd, hoe zij tegen een Keniareis aankijken. De berichten zijn duidelijk. ‘In deze fase zien wij geen ruimte om energie te steken in T4T-projecten en dat geldt evenzeer voor directeuren. Ook in september zal dat zo kort na de zomervakantie het geval zijn.’
– Het zou ook wel erg krap worden om alles te organiseren met een zomervakantie ertussen. Een informatiebijeenkomst, twee voorbereidingsdagen en tickets regelen (er zijn nog geen vluchten beschikbaar).
We verplaatsen de reis dus naar volgend jaar september en hopen, dat de lerarenreis in maart 2021 wel kan doorgaan. Dat we leraren in maart plannen, heeft als reden, dat leraren in de periode voor de toetsen in september en oktober de klassen niet in mogen. Directeuren en teamleiders mogen met speciale toestemming dan wel scholen bezoeken.

T4T-directeur Francis Nzai en bestuurslid Yusra Abdhalla assisteren bij de voedselpakketten.

Hoe gaat het intussen in Kwale?
Gelukkig is er tot nu toe slechts één coronageval gedetecteerd en geïsoleerd, een man, die het virus vanuit Tanzania heeft meegenomen. Of het echt het enige geval is, valt moeilijk te zeggen. De testcapaciteit in Kwale is gering. De landelijke 21 dagen lock down hakt er uiteraard flink in. De economie ligt ook hier op zijn gat. Tuktuks, matatu’s, boda boda’s, taxi’s, geen klandizie. Gelukkig is er hulp in de vorm van voedselpakketten. Leraren worden wel gewoon doorbetaald, maar kunnen zo goed als niets doen voor hun leerlingen. Dat zal straks, als op 4 juni de scholen weer open gaan, wel even schrikken zijn. Inhalen is het voornaamste devies van de overheid, want de eindtoetsen zullen in november gewoon doorgaan.
En nu maar hopen, dat een grote coronagolf niet alsnog gaat komen.

Ruud Musman

 

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.