Oh happy days

Je hebt van die dagen, dat alles de goede kant op valt, dat je je geluk niet op kan. Vandaag is het zo’n dag, die je vooral moet delen. Of eigenlijk begon die gisteren al. Waar we door de gebrekkige zoomverbindingen tijden de afgelopen maanden dachten dat er in de schoolleidersopleiding wel weinig gebeurd zou zijn, werden we door de trainers met de neus op de feiten gedrukt. Mwanarussi, Mzungu en Tamasha hadden alle cursisten tijdens de coaching on the job twee maal bezocht en kunnen constateren, dat er aan de hand van  hun ontwikkelingsplan (zowel persoonlijk als van hun school) flinke stappen zijn gemaakt. Overigens hadden de trainers er zelf een hard hoofd in dat T4T ooit nog wel zou terugkeren, wat ons onmiddellijk de vraag ontlokte: ‘Wat zouden jullie dan doen?’ Ze waren vastbesloten dan zelf het programma voort te zetten. Geluksmoment 1.

Oefening op handen zitten
De voorbereiding van het programma voor dit weekend was voor Michiel en mij een oefening op je handen zitten. Michiel had al wel een opzet gemaakt, maar we besloten die nog even in de tas te laten. Er ontspon zich een creatief proces, soms door hun enthousiasme in het Kishwahili, wat na 3 uur leidde tot een compleet meet-connect-learn programma, compleet met energizers en actieve werkvormen. Het tevoorschijn halen van ons programma, omdat daarin de te gebruiken  leiderschaps- en communicatiemodellen staan, leidde bijna tot de ‘oude’ kwaal ‘ het boek moet uit, maar gelukkig bleven ze bij hun eigen plan. Met stijve vingers van het zitten erop is daar geluksmoment 2. Vandaag blijkt ook nog eens dat de uitvoering heel goed lukt, te beginnen met the wool web to meet and connect (foto). Geuksmoment 3

Bezoek Kilifi aan Governor Kwale
Vervolgens spreken we James, onze vervoersregelaar in Kenia. Hij is uiteraard dolgelukkig met het vooruitzicht, dat we in februari hopelijk weer met een groep komen en zegt dan zeker genoeg chauffeurs beschikbaar te hebben. Hij heeft zich de afgelopen maanden met een kippenfarm in leven gehouden (‘ Je moet altijd een plan B hebben’) en meldt ons dat het normale leven in Kwale grotendeels is teruggekeerd. Iets wat we zelf ook regelmatig ervaren.
Dan laat James ons een bericht van de Governor zien, waarin hij een delegatie uit Kilfi (ten noorden van Mombasa) ontvangt. Zij vragen zich af waarom Kwale zoveel beter presteert dan zij. We horen het met trots aan. Geluksmoment 4. Op onze vraag hoe we de bekendheid van T4T zouden kunnen uitbreiden komt hij met een vriend, die bij de nationale tv werkt. Hij gaat hem eens vragen om een documentaire te maken, zodat de mogelijkheid voor nationale bekendheid iets vergroot wordt. Geluksmoment 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

Donatie Frans Eenhorst Stichting
Geluksmoment 6 komt uit een geheel onverwachte hoek in Nederland. Bij het opheffen van de Commissie van Beroep Katholiek Primair Onderwijs in Brabant, bleek er bij de financier, de Frans Eenhorst Stichting nog een restant in kas. Het bedrag van € 2085 uit een legaat moest aan een onderwijskundig doel besteed worden. En zo geschiedt, dus onze dank is groot.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.