Projecten in beeld: schoolleidersopleiding directeuren primair onderwijs

Al geruimte tijd verzorgen we een schoolleidersopleiding voor schooldirecteuren van de basisscholen in Kenia. De opleiding duurt twee jaar en bevat de volgende vier modules:

  • persoonlijk leiderschap,
  • onderwijskundig leiderschap,
  • coachend leiderschap,
  • leidinggeven aan een team.

Tijdens de najaarsreis worden de directeuren op zaterdag en zondag onderwezen in de theorie van bovenstaande onderdelen van leidinggeven en ze worden getraind in de manier waarop ze deze theorie in praktijk kunnen brengen. De daaropvolgende maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag wordt deze theorie op de eigen scholen in praktijk gebracht. Daarbij worden de cursist-directeuren begeleid en ondersteund door een coach. Deze coach is een door Teachers4tTeachers opgeleide Keniaanse coach. Iedere coach begeleidt twee directeuren.  Na deze week vindt er op zaterdag een terugblik plaats op hetgeen geleerd en in de praktijk gebracht is. De sessie wordt afgerond met een praktijkopdracht voor de komende zes maanden. Na een halfjaar komen we terug en wordt een nieuwe module behandeld. Er vindt een herhaling plaats van wat een halfjaar geleden is gedaan en verder geoefend is op de eigen school. De coach heeft dit proces begeleid.

Uniek aan deze vierde schoolleaderscourse is dat vijf Keniaanse headteachers, die onze opleiding tot coach al afgerond hebben, opgeleid worden als trainer/docent van de course. Zij worden begeleid door twee Nederlandse trainers/docenten en nemen hun rol nu in oktober al gedeeltelijk over. Doel is dat een volgende schoolleidersopleiding grotendeels door Keniaanse trainers/docenten gegeven kan worden.

Tijdens de vijfde bijeenkomst, over anderhalf jaar, worden de kandidaten geëxamineerd op basis van een theorie-examen. Dit bestaat uit een aantal multiplechoice vragen en een serie praktijkopdrachten die op de eigen school onder toezicht van een examinator moeten worden uitgevoerd. De diploma-uitreiking aan de geslaagde kandidaten vindt plaats tijdens de zogenaamde “final celebration”. Hierbij zijn het bestuur van T4T en alle Nederlandse en Keniaanse deelnemers aanwezig, een feestelijke uitreiking!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.