Schoolleidersopleiding: laatste ronde

De schoolleidersopleiding, wat betreft eigenaarschap het paradepaard van onze projecten, gaat deze reis zijn laatste opleidingsblok in. En daar hebben wij nog maar heel beperkt inbreng in. Alleen de inhoud van de modules zijn van Nederlandse hand. Nadat in oktober Michiel Leijser en Ruud Musman bij de voorbereiding van de cursus nog zonder veel moeite op hun handen konden blijven zitten, is het dit keer de beurt aan Gert Jan Veeter om zich aangenaam te laten verrassen:

Laatste module schoolleidersopleiding van start

Na een inspirerende voorbereidingsdag op vrijdag, waarin ik mijn ogen uitkeek naar de professionele aanpak van onze Keniaanse trainers, zijn de cursisten van de schoolleidersopleiding aan de laatste module van de cursus begonnen. De uitvoering van de cursus ligt geheel in handen van de Kenianen. Eigen docenten, trainers en coaches ondersteunen en begeleiden de cursisten bij hun professionele ontwikkeling. Het thema binnen de module ‘Leiding geven aan een team’  is: ‘Hoe geef je leiding aan een professioneel team en hoe ga je om met de groepsdynamiek tijdens vergaderingen’. Door middel van instructie, rollenspellen en groepsdiscussies delen en ontwikkelen de schoolleiders  nieuwe kennis, inzichten en ervaringen. Dit alles in een ongedwongen sfeer, waar de Keniaanse collega’s, soms bevlogen maar  respectvol, met elkaar in discussie gaan.

 

Naaste deze serieuze gesprekken en inhoudelijke discussies, is er ook ruimte voor humor, ontspanning en plezier met elkaar. Tenslotte houdt ’to meet and connect’ niet op na het de eerste kennismaking. Omdat de inhoud van deze module vraagt om een praktische toepassing, maken de cursisten voor hun eigen school een verbeterplan voor een onderwerp dat ze het meest effectief lijkt. Dat betekent meteen een stevige uitdaging voor de teamvergadering van deze week, waarin ze geacht worden hun team actief te betrekken bij het genereren van ideeën. Wedden dat Engels het meest gekozen zal worden? Tenslotte heeft dat vak ook nog eens de meeste invloed op de resultaten in andere vakken.
De coaches en coachees kunnen daarmee ‘hun’ schoolleider ongetwijfeld een dienst bewijzen en daarbij zichzelf tevens professionaliseren. En wij…..? Wij krijgen de kans om nog even mee te genieten.

Na een weekend van hard werken, veel gespreken en dynamische conversaties maken we afspraken voor de komende week. Want morgen gaan ze weer naar hun scholen, werken ze aan hun praktijkopdrachten, ontvangen ze hun coaches en laten in de praktijk zien wat ze geleerd hebben. Daarnaast gaat het “gewone werk” ook door.

Terugkijkend kunnen we vaststellen, dat deze groep schoolleiders als professionele leergemeenschap weer een stap verder is gekomen.

Gert Jan Veeter

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.