Koud had ik vorige week voorspeld, dat onze flexibiliteit nog wel op de proef zou worden gesteld of de TSC (Teachers Service Commission) laat een oekaze uitgaan dat leraren en directeuren door de week niet meer van school weg mogen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van hogerhand. Niet academische cursussen en dergelijke moet men maar in de weekenden en vakanties doen. Op zich is het begrijpelijk, dat men er alles aan wil doen om leraren en directeuren op school te laten zijn, aangezien de absentie op public schools nogal hoog is en dat zeker invloed heeft op de resultaten, maar vanuit mijn waarnemingen is het vooral belangrijk dat leraren daadwerkelijk in de klas zijn. En daarvoor zorgen is een taak van directeuren. Intussen hadden we met ons T4T-programma meteen al een nieuwe uitdaging, want één van de workshopdagen is een maandag en van de Keniaanse coaches, die onze rol in het schoolleidersprogramma overnemen, wordt verwacht dat zij de nieuwe cursisten op de werkvloer coachen. Bovendien leiden we door de week ook nog vijf nieuwe coaches op. En wat is het dan een zegen, dat we ‘onze man in Kenia’ hebben. Francis Nzai trok onmiddellijk ten strijde en benaderde de hoogste bomen. Dat Teachers4Teachers in Kwale inmiddels hoog aangeschreven staat (en Francis dus het nodige gezag heeft) bleek, toe hij al binnen twee dagen (hoezo pole pole?) verheugd kon melden dat hij toestemming heeft om ons programma dit jaar ongewijzigd door te laten gaan. Hulde (of moet ik zeggen: ‘Great Job, T4T first?’)!
En dan komen vrijdag de KNUT en de KUPPET (vakbonden) in actie: Het is een onterecht en onrechtvaardig besluit, want door de grote klassen (klopt) en het tekort aan leraren (klopt, men verwacht een tekort van 100.00 leraren om het nieuwe curriculum te implementeren), is de belasting toch al hoog. Leraren hebben recht op vrije tijd en vakantie. Het is bovendien te zot, dat men zelfs voor cursussen in de vakanties of in het weekend toestemming zou moeten vragen. Het getuigt van gebrek aan vertrouwen. Omdat het ministerie eerder al een werktijdenregeling heeft vastgesteld en deze maatregel daarmee in strijd is, eist de KUPPET, desnoods via de rechter dat de circulaire wordt ingetrokken.
Om de motivatie van onze deelnemers nog even te kenschetsen: de schoolleiders (met hun Keniaanse coaches) hebben op zaterdag en zondag opleiding, de leraren hebben één workshop op zaterdag en de coachees beginnen eveneens op zondag.
Meer lezen? https://www.standardmedia.co.ke/mobile/article/2001228852/teachers-oppose-new-rules-on-weekends-and-public-holidays
We kunnen van start, maar blijf flexibel in het hoofd. Elke reis zijn eigen verrassing. En vanaf donderdag a.s. zullen er regelmatig actuele blogs (en waarschijnlijk ook vlogs) verschijnen.
Ruud Musman