Voorbereidingen in Kenia in volle gang

Als het app- en mailverkeer toeneemt, dan weten we het al. Terwijl de maar liefst 44 Nederlandse Keniagangers pas zaterdag a.s. hun eerste voorbereidingsbijeenkomst hebben, is onze directeur Francis Nzai al weken druk in de weer met het op scherp zetten van de coördinatoren van al onze projecten , het informeren van de belangrijke directie van de Teachers Service Commission (werkgever namens de overheid) over onze activiteiten en hem mee krijgen voor de nodige toestemmingen om op de scholen terecht te kunnen, de Curriculum Support Officers (inspecteurs) te betrekken bij de programma’s, zodat zo veel mogelijk leerkrachten gaan deelnemen en ondertussen local fundraising op te starten. Leerkrachten mogen tegenwoordig geen cursussen en trainingen meer onder schooltijd volgen. Dat beteknt voor ons programma dus, dat de workshops voor VO, PO en Special Needs op zaterdag en zondag plaats zullen vinden. Dus even de verslagen van vorige keer erbij om te kijken hoe dat is gevallen. Meteen doorkachelen op maandag blijkt geen goed idee. Programma aanpassen dus. Het kleuteronderwijs valt (ECD)  voorlopig nog onder het County Government, dat groot fan is van T4T, dus deze leerkrachten mogen wel op maandag naar de workshops. Omdat de projecten steeds meer in Keniaanse handen komt, zullen veel Keniaanse collega’s zich inzetten. Bijvoorbeeld:

  • 3 trainers voor de schoolleidersopleiding (van de 5 zijn er helaas inmiddels 2 naar een andere County getransfereerd);
  • 5 coaches voor de schoolleidersopleiding (ook uit deze ‘vijver’ zij er helees een aantal overgeplaatst);
  • 9 facilitators bij de PO-workshops (er zijn er 12 nodig, dat zullen we niet volledig halen, mede dankzij de verplichte overplaatsingen, maar ook daar vinden we wel iets op). Twee van hen zullen tevens hun training als workshopleider vervolgen;
  • 3 facilitators voor VO
  • 4 facilitators voor ECD (waarvan er 2 tevens getraind zullen worden als workshopleider);
  • 1 voor Special Needs;
  • 1 coach die de opleiding als trainer coaching doet.

Francis Nzai (r) met CSO Daniel Mwanza

Dan wordt het tijd om via 14 CSO’s de zones in te delen, die we gaan bezoeken en de leerkrachten uit te nodigen. Intussen hebben we in overleg met Keniaanse coördinatoren de thema’s van de projecten vastgesteld, nl:

Primary Education: creativity in teaching (active learning, portfolio and awareness of competences within CBC). Subject: English in standard 3 and 4.
Special Needs: increase awareness of disabilities and possibilities. (voortborduren op de aanpak van de specialisten in september)
Early Child Development Education: creativity in teaching with focus on active learning and developing materials.
Secondary Education: creativity in teaching with focus on active learning, with special attention to the new curriculum

Hoe hard de thema’s zijn, moet nog blijken tijdens de eerste workshopdag, want net als bij ons liggen de vragen van leerkrachten vaak anders dan door leidinggevenden wordt ingeschat. Op die flexibele benadering zullen we onze deelnemers de komende zaterdagen zeker voorbereiden. En uiteraard op de eerste vrijdag in Kenia samen met alle facilitators. In Nederland heeft Ria de uitgebreide deelnemersgids zo goed als klaar, dus kom maar op. Zij zal zich, eerder in Kenia dan wij, samen met onze ’taximan’ James ook weer storten op een ingenieus systeem voor het vervoer tijdens de 11 dagen.

Dit alles zo beschrijvend valt me pas echt op wat een grote stappen we in onze professionaliteit hebben hemaakt. Te bedenken, dat er in 2010 nog helemaal geen informatiegids was, dat alleen voor PO workshops werden georganiseerd, waarvan slechts het vakgebied (Math, English) bekend was, dat er in het geheel geen facilitators waren, die voor de uitbetaling van de reiskosten, de lunch en inhoudelijke ondersteuning van de Nederlanders konden zorgen en zeker geen coördinatoren. Maar ook toen lukte het. Vooral dankzij  ’to meet’ en ’to connect’.
Laten we daar dus aanstaande zaterdag eerst maar eens mee beginnen.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.