We are ready!

“Lysanne, already 5 sec school principals are waiting for you.” Franzis Nzai, directeur van T4T, stuurt me dit bericht wanneer we het taxibusje instappen. Dit is bijzonder, afspraken worden hier nu eenmaal anders gemaakt dan in Nederland. Wie weet hoe je reis verloopt of wat je onderweg tegen komt… We zijn positief verrast en gaan met een beetje spanning en veel enthousiasme op weg naar de bijeenkomst.

Eerder deze week mochten we langskomen bij madame Riziki, de TSC director van de County Kwale. De TSC, Teachers Service Commission, is de werkgever van alle docenten in deze county. Het gesprek met madame Riziki verliep erg positief en gaf ons veel hoop. Sinds 2012 werken we al met workshops voor docenten van de secondary schools, maar dat bracht nog wel eens ‘challenges’ met zich mee. Geen problemen, we bekijken het positief net als de Kenianen: slechts een paar challenges. Het netwerk dat we inmiddels hebben opgebouwd blijft groeien en daarmee ontstond de vraag: is het interessant om ook in de secondary schools een schoolleiderscursus op te zetten? Madame Riziki werd hier wel enthousiast van. Ze vertelde dat ze graag een partnership aan zou willen gaan met T4T zodat we samen aan de ontwikkeling van het Keniaanse voortgezet onderwijs kunnen werken. Ze maakte haar belofte waar en organiseerde een bijeenkomst voor een aantal schoolleiders, afgevaardigden van de vakbond en educational officers van het ministerie van de County Kwale. Grote jongens en meiden dus. Dit was dé kans om tot samenwerking te komen, dus we moeten deze ochtend alles uit de kast halen. Dat beseften we ons allemaal, dat verklaart de spanning misschien.

Eenmaal aangekomen treffen we inderdaad een goed gevulde conference room aan. Dit lijkt een goed teken! Van alle kanten uit de county zijn deze mensen gekomen. Het is een verrassing dat er zelfs scholen vertegenwoordigd zijn waar we nog niet mee hebben gewerkt.

We hebben een interactief programma bedacht met elkaar. Zelfs (of juist!) met deze belangrijke mensen doen we een energizer; ze stellen zich voor met een spelletje true or false. Er wordt hard gelachen en we worden allemaal iets losser en gezelliger. Om daarna de focus terug te pakken denkt ieder na over een moment in hun onderwijs carrière dat hen ‘shining eyes’ opleverde. Wanneer besefte je: hier doe ik het voor? Maar dan over tot de inhoud. We betrekken het nieuwe beoordelingsinstrument voor schoolleiders en leerkrachten erbij: het appraisal system. Het is kortgeleden geïntroduceerd en we zijn door de county gevraagd een rol te spelen in het toepassen van dit instrument. Het appraisal formulier laat zien aan welke competenties je als schoolleider of docent zou moeten voldoen. Active learning en het geven van positieve feedback zijn twee van deze richtlijnen. Deze staan altijd al centraal in de docentenworkshops, maar daar zullen we nu nog gerichter aan kunnen werken.

Tijdens de werksessie werkt men in groepjes en worden de deelnemers uitgedaagd ‘the most beautiful mountain ever’ te tekenen. De bergtop staat symbool voor wat zij willen bereiken met hun werk, hun school, hun team. En dan de uitdaging: waar sta je nu en hoe kom je verder? En wat heb je al overwonnen? Het is altijd spannend of een werkvorm als deze aanslaat. Maar de berg (Mount Kenia was populair) bleek beeldend genoeg te zijn om al snel over te gaan naar het bespreken van leervragen: wat hebben wij nodig om als leider het doel te behalen dat we voor ogen hebben?

De county educational officer slaat de spijker op zijn kop. Hij houdt een fantastische rede en gaat in op de rol van manager vs. de rol van leider. “We tend to become more managers than leaders. But as a leader we have to inspire each other to work together on our goals!” Hij begrijpt ook: onderdeel zijn van een netwerk als deze groep kan daarbij helpen. “We have to ask ourselves now, what can we learn from each other?”.dsc01255

Na nog twee inspirerende presentaties is het tijd om af te sluiten. Madame Riziki is onder de indruk. Ze bedankt iedereen voor de speciale ochtend die we met elkaar hebben gehad. Een van de principals staat op en deelt dat hij het als een eye opener heeft ervaren. Madame Riziki vervolgt haar dankwoord en roept op om met deze samenwerking door te gaan. Ik zie dat de deelnemers steeds rechter op gaan zitten. Ze knikken bevestigend op de oproep die de TSC director doet. Na haar laatste oproep roept iedereen in koor: “We Are Ready!”.

Het is duidelijk dat ze het menen. Dit is beter dan we hadden gehoopt. Wat een vertrouwen en passie hebben we deze ochtend gevoeld. Ik kan niet wachten met het enthousiasmeren van Nederlandse docenten voor de reis in februari. Are you ready???

Lysanne Kapiteijn

image

 

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.