Wilde Ganzen draagt flink bij aan het T4T-programma in Kenia

Al sinds 2017 is de stichting Wilde Ganzen een enthousiaste partner van ons werk in Kenia. We zijn dan ook buitengewoon blij met de toekenning van maar liefst € 28.440 voor ons project ‘To meet, to connect, to learn’ over 2020. Doordat de bodem van onze ‘schatkist’ inmiddels duidelijk in zicht kwam, maakte deze bijdrage de verschillende workshops uiteindelijk toch mogelijk. Overigens sponsort Wilde Ganzen ons alleen als we zelf het dubbele bedrag zelf bijeen brengen. Dat was onder meer door de deelname aan de voorjaarsreis in maart 2020 en enkele acties daarna gelukkig inderdaad het geval.
Overigens zet Wilde Ganzen, in navolging van de Radboud-universiteit in Nijmegen, steeds meer in op de verschuiving van eigenaarschap naar Kenia zelf onder de titel ‘Shift the power’. En laat dat nu net ook onze meerjarendoel zijn. Door onze afwezigheid in oktober en ook nu in maart, zijn er inhoudelijk ook al flinke stappen gezet. De grootste uitdaging zal, zoals zo vaak, een financiële zijn. De geplande Local Fundraising door het Keniaanse team moest helaas vorig jaar afgeblazen worden, maar het zou een mooi begin geweest zijn. Samen met Wilde Ganzen zullen we binnenkort brainstormen over alle aspecten van Shift the Power. En ook daar zijn we uiteraard blij mee, evenals de intentie tot een meerjarenovereenkomst vanaf 2022.

Intussen schiet Loes Donders al aardig op met haar afstudeerscriptie voor de universiteit van Bamberg met als onderwerp: “How can self-determination for Kenyan trainers and workshop leaders be developed in the Kwale district in Kenya for sustainable ‘shift the power’ of T4T training programs?” Ze heeft inmiddels van 80 deelnemers aan lerarenworkshops de vragenlijst ontvangen, verschillende workshopgevers geïnterviewd en zal ook nog enkele Nederlandse ex-deelnemers bevragen. Tipje van de sluier: Veel Keniaanse workshopgevers zien hun rol toch voornamelijk nog als facilitator. Niet vreemd als je bedenkt, dat dit tot nu toe voornamelijk hun taak was en  slechts twee van hen in ons trainingsprogramma zaten. De anderen moesten het met een dag voorbereiding door hun collega’s doen. Ik ben dan ook benieuwd naar wat ze van ons vooral nodig hebben voor een volgende stap. Hopelijk kunnen we daar met een groep directeuren van 13 – 24 oktober weer live bij zijn. Nog even afwachten.

 

Tenslotte nog een opsteker. Als het ons lukt om in 2021 ruim €53.000 in kas te krijgen, zal Wilde Ganzen daarvan opnieuw de helft sponsoren. Een uitdaging aan ieder, die T4T lief is, lijkt me.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.