Active learning ook in VO belangrijkste item

In deze reeks nu een verslag van de VO-groep.

 

Ook op onze tweede workshopdag zijn wij erg hartelijk ontvangen door onze facilitator Hamza. Hij is werkzaam als HOD (Head of Department) op de Kwale Girls Secundary te Kwale. Zijn baan bestaat slechts voor 25% uit leidinggevende taken. Na een boeiende rondleiding over de campus, waar de meisjes leren, slapen en eten. Een campus die overigens grotendeel zelfvoorzienend is. Ook vandaag zijn we weer met de 8 deelnemers interactief gestart. Eerst met hun best practices. De teabreak bestond naast thee uit eieren en sneetjes wit brood. De stool of confidence hebben wij afgesloten met het traditionele ballonspel. In elke ballon was een tip gedaan door de deelnemers. Degene die een ballon kapot trapte vergaarde daarmee een tip voor bij het feedbackgesprek.

Na de lunch hebben we een opname van een wiskundeles bekeken. De deelnemers hebben deze les beoordeeld aan de hand van het instrument ‘Lesson Observation Tool’. Daarna is deze tool besproken in tweetallen met als kernvraag: de effectiviteit van het formulier. De deelnemers waren het erover eens dat area 3,  ‘active learning’ de belangrijkste is. Hiermee was een van onze doelen bereikt.

Ook lieten de deelnemers weten, dat het aangeven van negatieve punten lastig is omdat het instrument ook voor carrieredoeleinden wordt gebruikt.

De hilariteit was groot tijden het toernooitje blaasvoetbal. Na een korte uitleg over de spelregels ontstond een flinke strijd en na een spannende finale tussen Bayah en Richard ging Bayah er met de boterbabbels vandoor.

Het tweede deel van de dag hebben wij gewijd aan de vragen die de deelnemers op de eerste dag aan ons hadden meegegeven: hoe te differentiëren in een klaslokaal, bijv. op niveau en tempo. Aan de hand van een prikkelende tekening kwam er een levendige discussie tot stand over de betekenis en interpretatie van de afbeelding. Deze discussie kende een mooie conclusie: de leerlingen kunnen door samenwerking elkaar op een hoger niveau brengen.

De dag is afgesloten met een mooi initiatief: de HOD’s zouden elkaar graag meer willen ontmoeten. Deze wens leidde tot een afspraak en een election: een nieuwe chairman en secretary zijn benoemd. Ook wordt er een groepsapp gemaakt om kennis met elkaar te blijven delen.

Niet alleen zij, maar zeker ook wij kijken terug op twee waardevolle dagen.

Kees Bijman, Richard Sap en Marco Bakker

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.