Blauwe klamboes.

“Hallo allemaal, 

We zijn in Kenia.
Daar wonen wilde dieren,
Het ligt in Afrika.
Scholen bezoeken,
Kids en Special Need.
Teachers4Teachers,
We learn, connect and meet”.

(Ook verkrijgbaar in silent language)

Wat een warmte, tijd en liefde hebben onze Keniaanse collega’s voor de leerlingen met Special Needs!
Spijtig vernemen wij echter dat ouders en de omgeving vaak denken dat deze leerlingen ‘bewitched’ zijn. Daardoor gaat een groot gedeelte van de leerlingen nog niet naar een school voor Special Needs, zij leven op straat, worden gedumpt of verstopt voor de buitenwereld.

Tijdens onze visites aan de school voor dove en/of blinde leerlingen en lichamelijk gehandicapten valt ons oog op de vrolijke, blauwe wapperende klamboe’s. De directeur vertelt ons dat de leerlingen hier voor drie maanden verblijven en dus ook slapen.

Plots klinkt er een bel over het terrein, leerlingen pakken een plastic beker en rennen of worden in hun rolstoel geduwd naar de buitenkeuken waar de ‘ housemother’ een soort van pap uitdeelt.
We mogen meekijken bij een aantal Keniaanse collega’s en zien dat ze de door ons aangeleerde werkvormen van de workshops zoveel mogelijk proberen toe te passen in hun lessen. Via de ‘Stool of Confidence’ evalueren wij hun les en wordt het voor ons allemaal duidelijk dat er op het gebied van effectieve leertijd, het gebruik van totale communicatie en hoe om te gaan met gedragsproblemen nog veel te leren valt. We nemen de enorme dankbaarheid, de liefdevolle gastvrijheid en aangename warmte van onze Keniaanse teachers mee naar ons volgende scholenbezoek.

Anjo Heijman & Svennie Waanders

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.