Celebration, graduation, cooperation, emotion

Het was niet zomaar een celebration dit keer in Forest Lodge. Twaalf van de vijftien head teachers werden in vol ornaat gediplomeerd en ook de geslaagde coaches kregen hun diploma in stijl. Zij werden door hun al in het T4T-programma geïntegreerde collega’s in stijl voorgeleid.  Daarnaast was er het Keniaanse afscheid van Mia Mollee als voorzitter van T4T. Het Nederlandse afscheid zal op 1 november plaatsvinden.
De feestelijkheden begonnen met een overtuigende speech van de gouverneur van Kwale, waarin hij het belang van de samenwerking met T4T benadrukte en speciaal de geslaagden kwam feliciteren. Dat deed hij na het Engels ook nog eens in het Kishwahili, maar dan met een vleugje politiek erin aan de reacties te zien, want de verkiezingen komen er natuurlijk wel aan. Al met al een hele eer voor T4T.
Na de officiële diplomering volgden enkele traditionele bijdragen vanuit alle zones waar onze directeuren zijn geweest, waarbij zij uit dankbaarheid door hun Keniaanse collega’s werden verwend met de mooiste doeken en natuurlijk de Nederlandse muzikale bijdrage ‘Education is future’.

afscheid-mia

Afscheid
En toen was het tijd voor het officiële afscheid van Mia. Korte (!) toespraken, een hartverwarmende bijdrage van de jongste kinderen van de Makakweni-school en een prachtig voor Mia gezongen ‘Malaika, mamma Mia Molleeka’ zorgden o.a. voor de nodige emoties. En niet alleen bij Mia. Vervolgens kreeg zij een prachtige houtgesneden ‘stool of confidence’ en een eigenhandig door Keniaanse handen geschilderd portret. Tenslotte was het tijd voor Mia om een voor haar kenmerkende empowerende speech te geven en het stokje over te dragen aan Jan van Aert.

Tijd om afscheid te nemen, ook voor alle deelnemers aan deze reis van hun Keniaanse en Nederlandse collega’s. Er zijn weer heel wat vriendschappen ontstaan. En hoe kunnen de ervaringen van deze week mooier verwoord worden dan in dit gedicht van Reinder Bos:

Basis
Diep verstopt onder weidegrond of akkerland
Weet ik mijn fundament
Daarop bouwde ik ….. directeur-op-weg-naar-huis
Dromen
Luchtkastelen
Ik stapelde en stapelde
Tot ik mijn basis niet meer zag

Hier in dit vreemde mooie land
Voort de rode wind mijn groene dromen mee
Vervliegen mijn kastelen in de zinderende zon
Leggen rollende golven mijn basis bloot

Hier in dit mooie vreemde land bouw ik op mijn hervonden fundament
Wiebelige steentjes
Uit rode klei gebakken
Een hutje
Geen kastelen meer.

Basis

Het is mooi geweest, meer dan mooi zelfs. Het was schitterend!

Ruud Musman

Comment(1)

  1. Marion says:

    Wat een prachtig afscheid voor een prachtige inspirerende vrouw!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.