Eindelijk salarisverhoging Keniaanse leraren

Na maanden onderhandelen onder druk van president Uhuru Kenyatta zelf, is er dan toch een fikse salarisverhoging voor de leraren in Kenia uitgekomen. Deze verhoging van gemiddeld zo’n 40% zal tevens een einde maken aan 9 jaar van opeenvolgende stakingen. De overeenkomst geldt voor 4 jaar en zal ingaan op 1 juli 2017. In bijgaand artikel uit de Standard koppelt men kritisch, maar in veel gevallen ook terecht, de verwachting, dat leraren (vooral op public schools) op deze overeenkomst dan ook reageren met een betere motivatie, kwaliteit, prestaties en minder absentie. Overigens geldt dit alles alleen voor door de Teachers Service Comittee (het ministerie) betaalde leraren. Door de County betaalde leraren vissen achter het net.
Zie verder: http://www.standardmedia.co.ke/article/2000221155/after-the-pay-deal-teachers-must-deliver .

Kwalificatie en prestaties gaan salaris bepalen
In een ander artikel gaat de Standard verder in op de salarisdeal met ‘In deze zoete taart zit nog een bijvangst verstopt, die vooral werkgevers zal bevallen omdat aan de salarisschalen ook prestatie-eisen zullen worden gekoppeld.’ In het geval van head teachers spreekt men zelfs van competitie. Dat hierbij de appraisal, het beoordelingsinstrument, dat onze Nederlandse directeuren in oktober nog zo mooi als ontwikkelingsinstrument hebben ingezet, een belangrijke rol zal spelen moge duidelijk zijn. Prestatiecontracten gaan mede het salaris bepalen. Overigens pakt de salarisverhoging voor verschillende groepen ook heel divers uit. Leraren in de primary schools zijn de grootste spekkopers met soms wel een verhoging van 300%. Om een indicatie te geven: de laagst betaalde head teacher gaat nu van Ksh 21.756 (€ 196,56)  naar Ksh 45.795 (€413,76) per maand.
Een gediplomeerde startende leraar gaat van Ksh 27.195  (€ 245,78) naar  Ksh 58.362 (€527,46) per maand. In de overeenkomst is tevens bepaald, dat de hele salarissystematiek op de schop gaat, waardoor de functies van head teacher, deputy en senior teacher aantrekkelijker worden. Ook met de ‘mythe’ dat leraren in secundary schools meer zouden verdienen dan in primary schools wordt korte metten gemaakt. En dat geldt ook tussen head teachers en teachers. Kwalificatie, opleiding en diploma’s, maar vooral prestaties zullen de hoofdrol gaan spelen bij het indelen in een salarisschaal. De assessments uit de appraisal worden dus erg belangrijk voor het carrièreperspectief van teachers en head teachers.
En daarmee staat T4T voor de extra uitdaging om haar opleidingscertificaten door het ministerie erkend te krijgen. Evenal de erkenning van het uitwisselingsprogramma voor het Nederlandse leraren- en schoolleidersregister trouwens. Daar wordt overigens aan gewerkt.

Lees meer in: http://www.standardmedia.co.ke/article/2000221172/secret-catch-for-teachers-in-salary-deal

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.