De eerste stappen zijn gezet en nog wat mooie acties

Allemaal zijn ze er deze zaterdag. Geen griep, geen sneeuwwallen onderweg en geen andere obstakels. Met 41 enthousiastelingen (zeker, het bestuur meegerekend) komen ze naar de Fiep voor de eerste voorbereidingsdag. Nieuwsgierig naar wat er komen zal, hopend om te horen  wat hen straks in Kenia te wachten staat en natuurlijk op een leuk maatje om mee samen te werken. Het eerste kunnen we garanderen, voor het tweede doen we ons best. Maar eerst een beetje ‘meeten en connecten’. Dat dat meteen in het Engels gaat, is voor sommigen wel even slikken, maar uiteindelijk raakt iedereen wel op dreef. Op de vraag waar ze vooral nieuwsgierig naar zijn, komen interessante  antwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil vooral kijken wat ik mee kan nemen voor mijn eigen werk’, dus niet we gaan daar wel even iets brengen. En ‘Ik ben benieuwd of de leraren daar net zo gemotiveerd zijn als wij.’ Dat zegt voor mij vooral iets over een gemotiveerde Nederlandse leraar. Na een eerste letterlijke blik op de onderwijsontwikkeling in Kenia gaat de belangrijkste informatie daarna in deze fase vooral over de reis, het verblijf en wat ‘moet ik meenemen’.

Omdat we in twee groepen werken buigt de andere groep zich eerst over de workshops en alles wat daar mee samen hangt, zoals opbouw, werkvormen en energizers. Dat dit in eerste instantie over ’to meet and to connect’ gaat, zal niemand verbazen. En natuurlijk over het ophalen van de vragen in de groep. Onze voornaamste taak in de workshop wordt immers het organiseren van kennisuitwisseling en misschien nog iets toevoegen. Gelijkwaardigheid voorop. Dat betekent geen vast programma van tevoren en dat is voor sommigen een hele uitdaging. Zoals iemand zei:’Ik ben nogal gestructureerd.’ Hoewel dat evengoed kan, toch een mooie gelegenheid om te leren loslaten.
Natuurlijk zitten de hoofden aan het eind van de dag flink vol en zal heus niet alles meteen blijven hangen, het enthousiasme is er niet minder om. Over twee weken de volgende stap.

Acties

Intussen zijn er nog enkele acties geweest, die we niet onvermeld mogen laten:

Susan van Boxel in actie

Overhandiging Junior college

Leerlingen in actie met hun tegenprestatie

Basisschool De Wouter uit America (Limburg) heeft met haar goede-doelen-actie maar liefs € 1250 voor T4T opgehaald. Het enthousiaste verhaal van directeur Susan van Boxel, die in oktober met Hanife Sak een geslaagde workshop in Kenia gaf, zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.

– Het Juniorcollege van Scholen aan Zee in Den Helder heeft met een sponsoractie, waarbij leerlingen als tegenprestatie konden kiezen uit zwemmen, CrossFit, dansen, fitness, hardlopen en wandelen € 1795 voor T4T bijeengebracht. Naast T4T ontvingen ook KIKA en Dierentehuis ’t Schuthonk een vargelijkbaar bedrag. Dit resultaat bleek een record in de acties.

– Hier ook nog even de overhandiging van de cheque van € 3100 van de paters van Meersel-Dreef in Hoogstraten aan Jan van Aert, waarover ik in de vorige blog al schreef.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.