Enthousiasme na en voor de Keniareis, keniaal.

Precies, in deze volgorde wordt het enthousiasme van werkelijke en potentiële deelnemers geuit en gedeeld op deze eerste zaterdag van november in Amsterdam. De ochtend is gereserveerd voor de evaluatie met de nog nagenietende groep, die in september is geweest en ‘smiddags steken 23 nieuwsgierige leerkrachten hun hoofd om de deur voor de voorjaarsreis in maart.

Evaluatiebijeenkomst
‘We waren erbij en dat was prima
Jambo voor Kenia
De scholen daar bezoeken met een goede strategie
We waren een mooi cluppie, we waren T4T (melodie van Viva Hollandia natuurlijk),

zingen ze in refrein de begeleiders toe aan het eind van de evaluatie. En we zijn al zo verwend door de fraaie verlslagen, waarin hun ervaringen zijn terug te lezen en waarin bruikbare tips voor de volgende groep terug te vinden zijn.
Een greep: Maak vooral tijdens de workshop het doel en de werkwijze van de schoolbezoeken goed duidelijk. Bereid tijdens de workshop de teamvergadering voor, zodat hij interactiever wordt. Bezoek één school per dag, zodat de schoolleider (in dit geval) kan leren en oefenen met klassenconsultaties. Laat de doelgroepen op de ‘snuffeldag’een schooltype bezoeken, waar ze later mee gaan werken. Bij het jonge kind liggen nog veel kansen op het gebied van verdieping en differentiatie. Bekijk goed welke vormen van speciaal onderwijs je wilt opnemen in het programma (bij geestelijk gehandicapten blijkt men het meeste te kunnen brengen).
Uit de evaluatie blijkt eens te meer, hoe moeilijk het is om de beginsituatie in te schatten. Dat verschilt per regio en school dermate veel, dat de keuze voor onderzoeksmethoden breed omarmt werd. Een voorbeeld bij Early Child Development:
stap 1: wij verzamelen bij onze Keniaanse collega’s wat de thema’s zullen zijn en delen dat met de deelnemers tijdens de voorbereidingsdagen;
stap 2: tijdens de voorbereiding in Kenia onderzoeken de deelnemers dit nogmaals met de inspecteurs (die zou het toch moeten weten)
stap 3: op dag 1 van de workshop bevragen de workshopleiders de deelnemers hierop.
Resultaat: 3x een ander antwoord. Vragen stellen blijkt steeds weer de belangrijkse vaardigheid. Dat de SWOT-analyse en de cirkel van invloed en betrokkenheid bij veel workshops gebruikt is, lijkt me dan ook terecht. Het blijkt te helpen.

 

 

 

 

 

 

 

De informatiebijeenkomst
Hoewel nog niet alle besturen de informatie over de voorjaarsreis naar Kenia voor leraren p.o. en v.o. en specialisten special needs en jonge kind tijdig met hun personeel gedeeld hebben, zijn deze middag toch al veel geïnteresseerden op de informatiebijeenkomst afgekomen. Sommige gelukkigen weten al zeker, dat ze uitverkoren zijn om in maart mee te gaan, anderen hebben nu voldoende handvatten om aan hun bestuur duidelijk te maken wat dit voor hun eigen ontwikkeling betekent, dus dat ze echt mee moeten. Niet voor niets is het programma door het Lerarenregister (niet schieten, het is nog maar vrijwillig, maar toch) met 97 uur gewaardeerd. En waarom denk je, dat zoveel leraren voor de tweede (of derde of vierde) keer meegaan? Maar liefst zes ervaren deelnemers zijn bij deze bijeenkomst aanwezig. Een mooi moment om de (voor)kennis op te halen. In een korte quiz, waarin het sociaal constructivisme hoogtij viert (kennis delen is vermenigvuldigen), krijgen we een beeld van de snelle onderwijskundige veranderingen, die in Kenia momenteel plaatsvinden. En natuurlijk is er ruim aandacht voor de visie van T4T, want to meet, to connect, to learn blijft niet voor niets een ijzersterk merk. Na afloop hebben we niemand gevonden, die ‘er geen zin in heeft’.

En tenslotte nog een mooie aanbeveling van Frauke, die één van  de opleidingen van een Keniaanse workshopleider voor haar rekening nam: ‘Geniet van de Keniaanse manier en je maatje, die het op zijn/haar manier doet.’

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.