Ervaringen in één beeld gevangen: een mandala van Robbie van Schie!

Ik was een van de gelukkigen die mee mocht naar Kenia in februari van dit jaar. Een reis waar ik van gedroomd heb, sinds ik een kind was… Nou ik kan u zeggen, het was van begin tot einde een zeer warm en leerzaam avontuur! Het was alles wat ik verwacht had en zelfs meer!

De samenwerking met de Keniaanse collega’s heeft me diep geraakt, vooral de gelijkwaardigheid en de gedeelde passie die ik voelde tijdens de workshops en de schoolbezoeken. Onze situaties waren totaal niet met elkaar te vergelijken, waardoor de interesse in elkaar en elkaars speciale onderwijscultuur alleen maar groeide.

Ik voel me echt bevoorrecht dat ik zomaar een kijkje in de keuken van het Keniaanse Speciaal onderwijs mocht nemen. Ik ben in aanraking gekomen met leerkrachten die het met zoveel minder moeten doen en het desondanks, iedere dag weer voor elkaar krijgen om de leerlingen iets te leren. De omstandigheden in Afrika zijn zo anders dan in Nederland, er zijn nauwelijks materialen, onvoldoende financiële middelen en er is weinig steun vanuit de overheid. Ik heb diep respect voor de Keniaanse collega’s, die soms uren onderweg zijn naar hun school, maanden salarisachterstand hebben en toch hun drive weten vast te houden. Voor hen is er niets belangrijker dan iedere dag hun kennis te delen met hun kinderen, die overigens zeer gemotiveerd zijn om te leren. Ze ondergaan de tekorten, de hobbels, de hitte en ze zetten het onderwijs op de eerste plaats. Met als grootste doel: de leerlingen een goede toekomst bieden in Kenia. Er samen voor zorgen dat ze volwaardige leden van de community kunnen worden en iets kunnen bereiken met de talenten die ze bezitten. Op sommige momenten was ik erg ontroerd door de dingen die ik zag.

De groep directeuren waar ik bij hoorde was vanaf de eerste dag hecht. Al tijdens de voorbereidende bijeenkomsten in Amsterdam, voelde ik het wederzijdse respect en de goede sfeer onderling. Dit bleek in Kenia onveranderd, wat een geweldige groep hadden we! En alles onder de bezielde begeleiding van Mia, Jan, Ria en Lysanne.

Deze inspirerende ervaringen uit Kenia neem ik nu mee in mijn werk. Maar nog belangrijker, ik neem ze mee in mijn leven. Reizen verandert je, je komt nooit terug als dezelfde…Om de ervaring een plekje te geven, heb ik het een en ander verwerkt in een mandala die ik graag met u wil delen.

IMG_9664 (1)

Het verhaal bij de mandala (doorsnede: 30 cm)
We beginnen in het midden, daar zie je de zon met het peaceteken erin en de potloden die de Teach en Peace symboliseren. De kleur van de letters van deze twee woorden, komen van de nationale kleuren. Bovenin het peaceteken zie je het symbool voor “leraar”. Om het peaceteken zie je een lotusbloem ter bescherming van de boodschap. In diezelfde rand, zie je de vaantjes met T4T oftewel Teachers 4 Teachers. Dan komt er een rand met de vlaggen van Kenia. De woorden in de tekeningetjes zijn me bij gebleven, als ik terugdenk aan de Keniaanse collega’s en de kinderen. En welke gevoelens ze bij mij losgemaakt hebben. Deze woorden hebben geen toelichting meer nodig, ze spreken voor zich door de illustraties. In de buitenste rand staan de vlaggen van Nederland en in het oranje de woorden, die passen bij de gevoelens en gedachten die ik tijdens mijn reis in Kenia heb ervaren. Aan de buitenkant van de mandala zie je de typische Keniaanse baobab boom en ballen met een patroon van Masai-stof patroon erin.

Robbie van Schie

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.