Grote ogen, kleine ogen na voorspoedige reis

We zijn er. En hoe. De nachtvlucht ging vlot en zelfs de pont in Mombasa levert, hoe bijzonder, weinig vertraging op. Maar wat een andere wereld meteen, drukte in de stad van krioelende mensen, gammele marktkraampjes, geiten, koeien en tuktuks en overal toeterende Nissan-busjes (meestal matatu’s). Met grote ogen aanschouwen vooral de nieuwe deelnemers dit schouwspel. En wat meteen opvalt: opgeruimde bermen zonder plastic. Zo’n streng verbod op plastic zakjes werpt toch wel meteen zijn vruchten af.  De aangekondigde hoge boete zal daarbij zeker meespelen.

En dan komt de ploeg aan in Baobab Beach Resort. De ogen worden opnieuw groter. ‘ Jullie zeiden dat het relaxt was, maar dit is echt geweldig’, klinkt het al snel. Het is inderdaad even wennen, dat verschil tussen de stad en de kust, maar we zullen het comfort nodig hebben als we na een stevige tocht in het achterland en een euforische workshop vermoeid van alle indrukken en successen terugkomen. Na een prima lunch gaat ons verse team met koffer naar de kamers, waar de ogen ineens even heel klein worden. Sommigen willen het niet om vooral niets te missen, maar het gebeurt toch, ze vallen dicht.

Intussen bereiden drie bestuursleden, die een halve dag eerder zijn aangekomen, zich samen met onze Keniaanse directeur Francis Nzai voor op de grote Kick off van vrijdag, waarbij alle hoge pieten uit de county aanwezig zullen zijn en op de (on)mogelijkheden voor de rest van de week. Het strenge regeringsbeleid, dat directeuren speciaal toestemming moeten hebben van de Teachers Service Commission (TSC) om voor een cursus van schol weg te mogen, speelt ons namelijk nogal parten. Die toestemming krijgen zij namelijk niet. Cursussen doen ze maar in het weekend en in hun vakantie. Kom daar eens om in Nederland. Gelukkig geven we een belangrijk deel van de workshops en cursussen in het weekend, maar de directeurenworkshops vallen ook op maandag. Bij de gratie Gods (of Allahs) krijgen onze workshopdeelnemers permissie voor de maandag. Dat is alvast iets. En voor de rest…? Flexibiliteit en creativiteit zijn de toverwoorden, maar succesvol gaat het worden.

De komende blogs zullen het uitwijzen.

Ruud Musman

Comments(2)

  1. Piet says:

    Fijn dat je veilig bent aangekomen en je toch al weer een beetje thuis voelt daar..Ik hoop dat je de komende dagen je ogen goed open houdt en dat je een open oog voor veel activiteiten hebt.. En je weet uit het oog maar niet uit het hart. Zet hem op !

  2. Piet says:

    Fijn dat je veilig bent aangekomen. Ik hoop dat je een open oog hebt voor de vele activiteiten hebt. En je weet het uit het oog maar niet uit het hart. Zet hem op!

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.