Hiërarchie versus gelijkwaardigheid

Na twee algemene impressies, zoemen we deze week nader in op de verschillende projecten, die T4T in Kenia uitvoert deze 10 dagen. Vandaag was de eerste ‘actiedag’ van de meeste directeuren primair onderwijs. Een bijdrage van twee directeuren  over hun eerste workhopdag met Keniaanse collega’s in Ndavaya het verre achterland van Kwale.

Hiërarchie vs gelijkwaardigheid

Na een fantastische autorit (gevaarlijkste wegen van de wereld) van zo’n 3 uur arriveerden we op een glooiende heuvel met een sprookjesachtig uitzicht. Een uitzicht lijkend op de presentatie van koning Simba aan de dieren op de savanne.

De Mwakijembe Primary School was de locatie voor de tweedaagse workshop met een groep vriendelijke doch bescheiden ogende head-of-the school. Na een informele kennismaking en een rondleiding over het schoolterrein verzamelden we in het enige betonnen gebouw op het terrein en leek het ijs gebroken.

Eenmaal in het klaslokaal nam onze facilitator John het woord. De enigszins ontdooide groep bevroor direct en de van oudsher geldende hiërarchie kwam hiervoor in de plaats. Eén iemand staat voor de groep en spreekt en de rest luistert aandachtig en schrijft druk enkele krabbels op z’n kladblokje. Samen in gebed, kort voorstellen van de gasten uit Nederland en het inventariseren van de verwachtingen over deze 2 dagen. Na een korte interventie rondom de werkvorm met de verwachtingen leek de groep weer uit de kramp te schieten en in tweetallen ontstonden de eerste mooie gesprekken. Actieve en soepel lopende betrokkenheid van alle deelnemers.

Na een kop thee voorzien van een echte Hollandse stroopwafel én een eerste energizer lag er een mooie basis voor enkele mooie inhoudelijke gesprekken en actieve werkvormen rondom de learning pyramid. Vanuit een bepaalde vorm van gelijkwaardigheid ontstonden er de mooiste gesprekken en hebben we een goede basis gelegd voor de tweede workshopdag.

 

Tot onze verrassing viel iedereen direct weer in zijn oude patroon toen de facilitator het woord nam en de dag af wilde sluiten. Blijkbaar steken bepaalde culturele patronen binnen de omgang met elkaar snel weer de kop op. U roept, wij draaien…

Maandag toch eerst maar weer een leuke energizer om iedereen weer in de juiste stand te krijgen en de goede sfeer weer eindeloos te laten stromen…

Sanne Groot en Jasper Rodenberg

 

Vijftien kilometer verderop (een half uur dus) doen Maaike en Gaby de managementoefening van de boot in een zee vol piranha’s, die alleen te redden is als hij omgekeerd wordt. Alle leerstijlen komen aan bod en met een beetje sturing bij het overleg over de beste strategie en aandacht voor leiden en volgen, lukte het de club uiteindelijk. Een mooi aanknopingspunt voor een gesprek over effectief leiding geven.

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.