Hoogstandjes bij de final celebration

Laat ik beginnen met goed nieuws voor de besturen: de voorjaarsreis voor leraren, docenten en specialisten is verplaatst naar 22 februari-5 maart 2023.
En dan terug naar de afsluiting van een fantastische week vol hoogstandjes. Het is altijd een bijzondere ervaring als er mensen afstuderen bij één van de T4T-projecten. Zo ook nu bij de schoolleiders en de coachees. Gelukkig is zowel bij de schoolleiders als bij de coaches iedereen geslaagd en dat is niet zomaar even geregeld. Theorie en praktijk worden uitgebreid getoetst, Ik mocht zelf samen met Mwanarussi, één van de Nederlandse trainers, een praktijkassessment doen. Dat duurt de hele dag, want zowel leiderschap, coachingsvaardigheden, vergadertechnieken, managementkwaliteiten als een duidelijk beeld van de leraren maken er deel vanuit. Onze inschattingen lagen dicht bij elkaar, wat ook bij Michiel en Gert Jan het geval was. Een groot compliment voor de trainers.
Bij de graduation wordt een cultureel protocol gevolgd. Er is een guest of honor, die niet gebonden is aan spreektijd, iedere graduant draagt een gaun (zie foto), er wordt een taart aangesneden en de beste student krijgt een cadeau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorafgaand aan deze ceremonie presenteren alle groepen, die aan de workshops hebben deelgenomen, een korte dans, waarbij ze hun Nederlandse collega’s uitgebreid fêteren. Zoveel warmte en genegenheid hadden ze niet verwacht. Van waardering tonen kunnen we nog wel wat van Kenia leren.

Het belang van to meet and connect

Voor deze slotbijeenkomsten nodigt Francis altijd belangrijke mensen uit: de gouverneur (of zijn plaatsvervanger), de director of education van Kwale en die van het kleuteronderwijs, de curriculum support officers (inspecteurs) en gisteren ook Helen N. Machuka, the Chief Principal van het nieuwe Teachers Training College in Kwale. Alle sprekers benadrukken het belang van goed onderwijs, dat begint bij goed leiderschap en de bijdrage die T4T daar al jaren aan levert. Mr. Mwabudzo, de Guest of Honor en vervanger van de nieuwe gouverneur vindt het eigenlijk wel tijd worden, dat onze diploma’s nationale erkenning krijgen. Dat gaat zomaar niet, maar het maakt de directeur van het TTC wel nieuwsgierig. Zij wil heel graag ons curriculum bestuderen en over de opmerking van mr. Mwabudzo nadenken. Daar gaan we maar al te graag op in. Het zou een heel interessante stap voorwaarts zijn.

Feestelijke afsluiting

Een dans- en acrobatengroep uit de omgeving sluit de final celebration op een attractieve en feestelijke manier af, waarna 400 man keurig in twee rijen de lunch opscheppen. Ons succesvolle avontuur werd gisteren al door de duo’s in beeld gebracht en vanavond op een persoonlijke en muzikale manier afgesloten. De tekening van Daniella, Femke en Linda zegt al veel.

Om 1.00 uur vannacht vertrekken we naar Mombasa en dan kunnen de terugvluchten worden aangevangen. Veel ogen zullen dichtvallen, Het was heerlijk om weer met een groep te kunnen gaan, vooral met deze groep.

Ruud Musman

 

 

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.