Onmisbare ‘neven’activiteiten, die gezien moeten worden

Onze bestuursleden hebben naast hun directe taken ‘in het veld’ ook nog wat organisatorische zaken  doen. Het bezoeken van belangrijke contacten hoort daar zeker bij, want de medewerking van de lokale overheid is van essentieel belang als je veel scholen in een gebied zo groot als Utrecht gedurende vele jaren wil bereiken. Onze voorzitter Jan van Aert geeft een inkijkje:

ECD (Early Child Development), prettige verrassingen

Afgelopen dinsdag brachten Ria, Francis en ik een bezoek aan het kantoor van Director of Education van het kleuteronderwijs (ECD), dhr Bilashaka. Samen met Aisha vormt hij een vaste waarde in de samenwerking tussen T4T en de lokale overheid. De County Kwale is namelijk verantwoordelijk voor deze onderwijssector, waar de nationale overheid gaat over het primair en voortgezet onderwijs. Om goed in verbinding te blijven is het belangrijk om twee keer per jaar bij te praten.
Ik vraag hem of hij het niet jammer vindt, dat zijn kantoor niet is overgeplaatst naar het spiksplinternieuwe overheidsgebouw.  Met een geruststellende glimlach antwoordt hij: “I only need an offices for my files. I have to be in the field, at te schools, there it happens’

Bilaskaka is erg complimenteus over de aanpak van T4T. Vooral onze “coaching approach” is voor de wardofficers, wijkinspecteurs voor het kleuteronderwijs, een eyeopener. Zij hebben door de ‘Stool of confidence’, een coachende manier om het vertrouwen van de coachee te vergroten en deze eigenaar te maken van zijn eigen ontwikkeling, een andere manier om een gesprek met ECD-medewerkers aan te gaan. Naast het beoordelen hebben de ward officers nu ook de mogelijkheid een gesprek te voeren gericht op ondersteuning en support. Dat betekent dat er, afhankelijk van de situatie, een keuze gemaakt kan worden hoe een gesprek in te steken. Dit is een geweldige vooruitgang en nieuw voor veel Keniaanse ward officers.

Het grootste compliment van Bilaskaka is trouwens dat hij het zo sterk vindt, dat T4T vraaggestuurd werkt. Geen toeval natuurlijk, dat dit juist bij de directeurenworkshops deze reis ook zo zichtbaar is.

Een bijzonder aangename verrassing is, dat de lokale overheid besloten heeft de reisgelden van de deelnemers aan de ECD workshop te vergoeden. Bovendien reed Aisha zomaar bij verrassing voor om onze ECD-workshopleiders naar hun plek te vervoeren. Erg fijn en een mooi stukje samenwerking

 

 

 

 

Hernieuwd contact met Teachers Training College (TTC)

Op Woensdag bezoeken Mia, Francis, Gert-Jan en ik voor de tweede keer de TTC in Kinango. Helaas is de directeur verhinderd, maar gelukkig is daar Helene, de dean (decaan) van het curriculum. Het contact bevindt zich nog helemaal in de fase van ‘to meet and to connect’, want er moet letterlijk nog heel wat van de grond komen, maar mogelijkheden zullen zich aandienen.
Bij het begin van de herstart van dit college zijn er 54 studenten en 8 medewerkers. Er is slechts enige support,  wat overwegend bestaat uit netwerken (vaak digitaal) met anderen. Van een structurele begeleiding is nog geen sprake. Veel mensen kijken wel verwachtingvol uit naar deze TTC.

 

 

 

 

 

 

 

We hebben hen uitgenodigd voor onze  final celebration zaterdag a.s. en in februari 2023 als gast bij de start van ons 6e schoolleidersopleiding. Wie weet waar het toe kan leiden.

Soepele organisatie

Het aantal deelnemers dit jaar is te overzien, maar stel het je eens voor:
– Er moet veilig vervoer geregeld worden voor alle duo’s naar de workshops;
– De individuele schoolbezoeken moeten geregeld worden en het vervoer moet opnieuw kloppen. De ene groep gaat samen, de andere individueel naar een school. Er zijn zo’n 400 scholen in Kwale. Weet die maar eens allemaal te vinden. Dat lukt ook niet altijd meteen, maar iedereen komt aan en weer thuis, doorgaans opgetogen. Allemaal het werk van Ria Peters in samenwerking met onze chauffeurscoördinator James. En gaat er eens niet naar wens met een chauffeur, gelijk een andere.

‘Onzichtbare’ sponsors

Tenslotte mogen onze ‘onzichtbare’ sponsors niet onvermeld blijven. Het hotel Diani Sea Resort, waar we verblijven en dat een uitstekende verzorging levert, rekent ons Keniaanse prijzen. Ook het conferentiecentrum Forest Lodge, waar de schoolleidersopleiding plaatsvindt en waar we zaterdag onze final celebration vieren, levert haar bijdrage: De tenten krijgen we cadeau en de stoelen worden gratis aangeleverd.

Allemaal van groot belang. En dan nu op naar de eindsprint,

Jan van Aert

 

 

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.