Jambo en Kwaherie, meet, connect and learn

Hier een berichtje vanuit Kenia door Femke Nijbroek en Sharon Rijnbeek. Meet, connect and learn, dat zijn we zeker aan het doen!

Femke heeft samen met Mwanangura twee workshopdagen gegeven voor Keniaanse ‘headteachers’. Mwanagura is een Keniaanse workshopleidster in opleiding. Wat een aanvulling was dat! Terwijl we met elkaar overlegden over de invulling van de dag, verliep die natuurlijk altijd nèt een beetje anders. En hop, daar overlegden we even en konden we weer verder. Ook kon Mwanagura perfect de vertaling maken naar de Keniaanse praktijk waardoor de workshop nog inhoudelijk sterker werd. Het was een gave ervaring om tegelijkertijd de workshop te geven en ook Mwanagura daarin te begeleiden.

Sharon en Koen hebben samen de workshops gegeven aan een groep Keniaanse directeuren.  Zij zijn voor de eerste keer mee met Teachers4Teachers. En hoe goed de voorbereiding ook was, het klopt wat er al gezegd werd; uiteindelijk loopt alles anders. ‘Pole pole’ zeggen ze dan in Kenia; rustig aan, het komt wel goed. En dat klopte gelukkig (en hoe!).

Wat hebben we trouwens gelachen bij de energizers; de headteachers hadden niet veel nodig voor een nogal aanstekelijke schaterlach waardoor we eerst onze tranen moesten drogen voor we weer verder konden op de inhoud. Maar met de verbinding zat het dan in ieder geval alvast goed.

 

Dat ze ook in Kenia passie hebben en een hart voor onderwijs, dat is duidelijk. Education is the future, education is life! We hebben met de Keniaanse directeuren besproken hoe je je team kan betrekken in je schoolontwikkeling en hoe belangrijk je daarbij bent als directeur. Uiteindelijk kan je niet alleen maar aan het stuur zitten, het team als geheel is een veel sterker middel om de vooruitgang in werking te zetten. De leerkracht doet ertoe, ook in Kenia! We hebben er mooie gesprekken met elkaar over gevoerd.

Wij gaan de komende dagen bij de directeuren langs op de scholen om te zien wat er in de praktijk met de inhoud van de workshops gedaan wordt. De directeuren gaan met ons op lesbezoek en geven een feedbackgesprek volgens de ‘stool of confidence’; positief dus, daar houden we van en daarmee zet je de leerkracht aan het denken over zijn eigen handelen. Daarna gaan ze een actieve teamvergadering organiseren, waar ze de kennis van de workshops lekker in kunnen gooien.

 

De scholen zijn ingedeeld, de directeuren voorbereid en de taxi’s zijn geregeld.

We hebben er heel veel zin in!

  Kwaheri, Femke en Sharon 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.