Kenia doet plastic in de ban

Het kwam toch wel als een verrassing dat Kenia plotseling plastic zakjes tot een verbod verheft. En dan ook nog met niet mis te verstane boetes. Het nieuws zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Of dat in de praktijk echt zo ferm zal uitpakken valt nog te bezien. Het ministerie is van plan eerst de industrie aan te pakken, maar de Keniaanse economie draait zeker voor een derde op de zwarte economie. De meeste plastic zakjes krijg je op de markten en de vrees is, dat die zakjes gewoon via het buitenland worden binnengebracht.

Toen ik zo’n zeven jaar geleden voor het eerst Kwale binnenreed, viel me de enorme hoeveelheid plastic langs de weg direct op. Het begon al bij de pont en het eindigde… tja, eigenlijk niet. Nee, dat is niet waar. Op het Baobab Beach Resort was en is geen vuiltje te vinden. Dag en nacht is het personeel in de weer om alles brandschoon te houden. Waar al die kleine zwarte plastic zakjes vandaan kwamen? Overal. Zelfs de kinderen namen hun schoolspullen erin mee. Waarschijnlijk hergebruik, maar dat was dan ook de enige recycling. Drie jaar geleden was alles anders. De nieuwe gouverneur (ja dezelfde,die nu is herkozen) had de wegen en het dorp schoon laten maken, waarschijnlijk door een echt recyclingbedrijf gesubsidieerd plastic te laten inzamelen. Plotseling waren de bewoners van Kwale bereid om hun stad plasticvrij te maken doordat zij er een vergoeding voor kregen. Op de markt en in de winkels ging men namelijk onverdroten voort met het verstrekken van plastic zakjes.

In de buitengebieden lag dat anders. De recycle-onderneming was te ver weg en de gewoontes waren zoals ze waren. Zoals ook in de openingsfoto te zien, is het probleem, dat de zakjes na gebruik niet alleen braaf op de grond blijven liggen, maar dat bij de vele windvlagen de hele zooi in de bomen en struiken verdwijnt en daar ook blijft hangen. Echt zonde van het landschap. Voor de vele plastic waterflesjes (die we onder andere in ons resort krijgen) hebben in ieder geval de leraren wel een oplossing: teaching and learning aids. Wie straks meegaat zal het ongetwijfeld merken.

En nu wordt er dus ingegrepen van boven af. We zullen op Kenyatta Airport zien wat we allemaal moeten inleveren. Het kon nog wel eens meevallen.

Lees ook het Volkskrantartikel

https://www.volkskrant.nl/buitenland/kenia-verklaart-oorlog-aan-plastic-tas-32-500-euro-boete-of-vier-jaar-cel~a4513702/

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.