Verkiezing Kenyatta door Supreme Court ongeldig verklaard

Tot grote verrassing van velen heeft het Supreme Court de verkiezingsuitslag van 8 augustus ongeldig verklaard na de protesten van oppositieleider Raila Odinga. Een zeker in Afrika nog niet eerder vertoonde uitslag. De rechtbank verantwoordde haar beslissing door vast te stellen dat de kiescommissie niet alle papieren formulieren heeft geopenbaard, waardoor de minimale grondwettelijke standaard voor verkiezingen niet werd gehaald. Wangedrag van de zijde van Kenyatta werd overigens (gelukkig) niet vastgesteld. Binnen 60 dagen moeten de verkiezingen worden overgedaan, een bijkans onmogelijke opgave, die zeker niet voor onze reis zal plaatsvinden. En omdat de aanhangers van de Jubilee-partij door Kenyatta niet zullen worden opgeroepen tot verzet en actie, worden er ook geen ongeregeldheden verwacht.

Voor heel Afrika en Kenia in het bijzonder is deze uitspraak een historische stap in de democratische ontwikkeling en in de beteugeling van corruptie.

Lees voor meer details: https://www.volkskrant.nl/buitenland/voor-het-eerst-in-afrika-rechtbank-verklaart-presidentsverkiezingen-kenia-ongeldig~a4514430/

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.