Veel smaken bij voorbereidingen septemberreis

De gretigheid spat er al direct af bij de eerste voorbereidingsdag voor directeuren p.o. , teamleiders v.o., leerkrachten special needs en jonge kindspecialisten. En daarmee wordt direct al duidelijk hoeveel smaken er dit keer te verorberen zijn. Zoals gebruikelijk staat de eerste dag vooral in het kader van de reis en de mensen. Meet en connect, maar toch ook al een vleugje learn. Tenslotte zijn er maar liefst 11 collega’s, die de verleiding om nog een keer mee te gaan, niet konden weerstaan. Na een introductie van Jan van Aert om in de juiste sfeer te komen, zijn de eerste kennismakingsoefeningen aan de beurt. Het is altijd even schrikken als dat meteen in het Engels moet, maar dan is iedereen er ook maar door. Tenslotte hebben we allemaal al weer een tijdje geen Engels gesproken. Geen nood dus. Bovendien blijkt het iedereen luchtig af te gaan. Na twee workshoprondes over reisaangelegenheden en workshopelementen volgt de lunch en het passen en bestellen van de T4T-polo’s. Natuurlijk zijn de ‘ oude’ XXL’s inmiddels gekrompen to L’s, maar dat mag de pret niet drukken.

In de middag is er vooral aandacht voor het Keniaanse beoordelingssysteem, de appraisal, waar we in onze workshops en begeleiding vooral een ontwikkelingsgerichte draai aan willen geven.
Als special gaan vier ervaren deelnemers dit jaar een pilot schoolbegeleiding doen op twee groepen scholen. We noemen het het Gandini Project. Vooral bij deelnemers, die al eerder mee zijn geweest, ontstaat vaak de behoefte meer zicht te houden op de ontwikkelingen in Kenia als zij weer weg zijn. In deze pilot zullen we met scholen, die al bekend zijn met T4T onderzoeken op welke manier zij gezamenlijk duurzaam van de T4T-begeleiding kunnen profiteren. Wij zijn optimistisch (als altijd), maar vooral benieuwd.

De dag wordt afgesloten met een duo-overleg, waarbij het nu nog vooral gaat om de behoeftes in de samenwerking. Hoe vaak komt het tenslotte voor, dat je in een vreemd land over een vreemd onderwerp aan vreemde mensen in een vreemde taal samen met een vreemde collega een workshop gaat geven. Flexibiliteit en lef gevraagd dus. 

Op 16 september gaan we verder. Tot die tijd is het even afzien.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.