Keniaanse inspecteurs zien de meerwaarde van T4T

Tijdens hun jaarlijkse evaluatie met T4T-directeur Francis Nzai hebben de Keniaanse onderwijsinspecteurs hun waardering voor ons werk in de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken gestoken. De Curriculum Support Officers (CSO’s), zoals ze tegenwoordig zo fraai heten, schreven niet alleen de enorme verbetering van de KCPE-eindscores (18,6% hoger dan vorig jaar) mede toe aan de inbreng van T4T, maar ook de bredere ontwikkeling van de leerlingen.

Het is een jaar of zeven geleden dat de CSO’s, toen nog onder de naam Zone Educational Officers, nieuwsgierig werden naar wat T4T met hun leraren en directeuren uitspookte in de workshops en de schoolleidersopleiding. Naast het uitwisselen van meer mogelijkheden om leerlingen actief te laten participeren in de les is de coachende benadering van leraren en directeuren, waardoor zij eigenaar blijven van hun eigen ontwikkeling, een belangrijke pijler in onze programma’s. Dat wilden zij ook wel leren. Voor zo’n bottom-up-benadering waren wij natuurlijk wel in. Samen met twee Nederlandse inspecteurs en T4T-trainers ontwikkelden ze een observatie-instrument en een ‘coaching approach’, waardoor een meer coöperatieve relatie met de directeuren ontstond  en daarmee haalbaarder verbeteringsplannen.

Inmiddels is een derde van de CSO’s vervangen, hoog tijd voor wat opfriswerk. Dat vonden zij zelf vooral ook in hun evaluatie. Lang niet allemaal zijn zij meer bekend met de coachende benadering. Eigenlijk willen ze dezelfde methodiek leren als de directeuren en leraren.

Veel waardering hebben de CSO’s ook voor de manier, waarop wij vorig jaar het nieuw ingevoerde Keniaanse beoordelingsinstrument TPAD in een ander perspectief zetten. Daardoor kon het vooral ingezet worden als ontwikkelinstrument in plaats van te dienen voor een kale beoordeling.

Tenslotte stellen zij voor, dat onze Keniaanse coaches in elke Zone contact onderhouden met de CSO over T4T-programma’s en dat er plannen ontwikkeld worden voor vervolgactiviteiten. In februari zullen we zien wat we voor deze ideeën kunnen betekenen.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.