Neem de tijd en laat die los

Een mooie filosofische afsluiter van de tweede voorbereidingsdag voor directeuren is dit advies van een collega die vorige keer mee was. en zo waren er meer. De strekking? Vooral loslaten, vertrouwen hebben, genieten, contact maken, hoofd leeg maken en hart openen. Hoofd leeg maken? Hakuna matata. Dat lijkt niet erg te matchen met deze voorbereidingsdag, waarin ze juist worden volgestopt met wat EVENTUEEL de vragen van Keniaanse directeuren straks zouden kunnen zijn. En vooral hoe die boven water te krijgen, want als ze niet spontaan komen, wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn. Voor deze dag dus wel degelijk grote inhoudelijke componenten: o.a. het nieuwe curriculum, het Teacher Performance Appraisal and Development Tool, competentiegericht leren en beoordelen, de toekomstige opbouw van het onderwijs. 

Een zekerheid is dat er straks ook in de klassen door directeuren geobserveerd gaat worden en dat daar feedback bij hoort. Wat ons betreft vooral formatief, dus ontwikkelingsgericht. Aan beoordelen doen we uiteraard zelf niet. Dat zou wel heel aanmatigend zijn. Maar het is wel goed om te weten, dat dit van Keniaanse directeuren zeker verwacht wordt. Daarvoor is inmiddels een Lesson Observation Form ontwikkeld (nee, niet door ons), maar hoe een lijst, die uitnodigt tot afvinken effectief te maken, is vooral een Keniaanse vraag. Omdat wij daar wel ideeën over hebben en al vaker met het bijltje van positieve, ontwikkelingsgerichte feedback hebben gehakt, koppelen we ons instrument ’the stool of confidence’ aan het formulier en trainen we dit vandaag. Het zal zeker gebruikt gaan worden. Dat geldt in de workshops in overtreffende mate voor de bijzondere energaizers en werkvormen, waarop we door de deelnemers worden getrakteerd. Van eenvoudige tot diepgaande kennismakingsoefeningen en van metaforische tot inhoudelijk gerichte opdrachten. Als het om ‘creativity and innovation in teaching’ gaat, toch een belangrijke competentie voor leerkrachten, hebben onze mensen in ieder geval al het nodige in huis. Hopelijk merken hun eigen teams dit nu al en anders ongetwijfeld als ze terug zijn. Ook in de duo’s zijn vandaag de nodige voorbereidngen getroffen. Dat deze na de eerste workshopdag uiteraard weer zullen worden bijgesteld, weten ze inmiddels wel.

Met een mooie, omgekeerde challenge circle besluiten we de dag. Doordat de comfort zone dit keer door Lysanne in het midden is geplaatst, komt men al flink dichter tot elkaar. Dat voorspelt al vast weinig angst. Nou ja, sommigen vrezen het gebrek aan slaap tijdens de vliegreis. ‘Ligt iedereen te pitten, zit ik nog kaarsrecht overeind.’  Ach, de donderdag is nog geheel aan jou. Neem de tijd en laat die los. Mooier gezegd dan gedaan.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.