We zijn begonnen

Maar liefst 31 deelnemers, voor elkaar en ons veelal nog onbekend, verzamelen zich zaterdag j.l. op de Fiep Westendorpschool in Amsterdam voor hun eerste voorbereidingsdag. Zoveel leidinggevenden waren nog niet eerder mee naar Kenia. Dat ons project de motivatie hoog houdt blijkt eens te meer uit de deelname van acht ’tweede-keer-mensen’ . Die zullen deze keer zeker anders kijken dan hun ‘verse’ collega’s, die waarschijnlijk vooral nieuwsgierig zijn naar waar gaan we precies heen, met wie werk ik samen en wat gaan we daar eigenlijk doen? En dan zijn  beelden natuurlijk bij lange na niet de werkelijkheid, maar de collega’s des te meer. Meet en connect staat ook deze dag voorop. Want als je dan een beetje weet met wie je samen gaat werken, wat zijn dan zijn of haar talenten, sterke kanten en allegieën in het samenwerken. Het is goed om het daar tevoren even over te hebben, want flexibel zijn we natuurlijk allemaal, maar hoe ziet dat eruit in een onbekend land met een andere cultuur, onbekende head teachers die elkaar ook niet kennen, een nog maar vaag bekende inhoud (dat heb je als je vraaggestuurd wil werken), een onbekend soort Afrikaans Engels en een onbekende collega. Het moet natuurlijk wel een beetje spannend blijven. Over de warmte hoeven we na deze zomer niet in te zitten. Dat trekken we nu wel. Maar hoe reageren we op de Keniaanse stiptheid? De taxi is er nog niet, de chauffeur blijkt helemaal niet te weten waar de school staat (het moet toch een zandpad zijn), er zijn nog maar 4 deelnemers en het is al 9.00 uur. We gaan het allemaal meemaken. En hoe mooi is het dan als ik verschillende collega’s op de vraag ‘waar ben je straks nieuwsgierig naar?’ hoor zeggen: ‘Naar hoe flexibel ik werkelijk ben.’

 

 

 

 

 

In drie workshops komen deze dag de basis van een workshop, het effectief inzetten van energizers en werkvormen en praktische reisinformatie langs. En onderwijl wordt er al flink ge’meet’ en -‘connect’.

 

 

 

 

 

 

Van de trainers aan de schoolleidersopleiding, die in september zijn voltooiing krijgt wordt intussen ook genoeg flexibiliteit gevraagd. Doordat er in Kenia veel directeuren worden overgeplaatst, blijken er niet genoeg coaches meer over. Ja, er zijn er vier in opleiding, maar die worden al ingezet bij de workshops. Vermoedelijk zal het pas in Kenia echt worden opgelost.

En dan nu nog even afzien op de eigen school in de hoop dat er genoeg leraren zijn en nog één voorbereidingsdag te gaan.

Ons gevoel is goed. Dit wordt hoe dan ook weer zo’n geweldige reis.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.