‘Oké, let’s start!’

Daar staan we dan om zeven uur ’s ochtends. Klaar voor vertrek. Het gaat nu echt beginnen. Dat dit een prachtige rit zal worden hebben we al snel in de gaten. We kijken verwonderd om ons heen. In de morgenzon die prachtig schijnt over het bijzondere landschap en het contrast met de mooie kleuren van de Kenianen en hun kledij, met water op hun hoofd wat is meegebracht vanuit de put in de buurt. Dat er droogte heerst, dat merken wij ook. Dit is Kenia in de puurste vorm. We besluiten geen foto’s te maken, alleen te genieten en om ons heen te kijken. Deze rit zullen we deze week nog veel vaker maken, denken we…

Te laat aangekomen en met de helft van het aantal verwachte deelnemers, pole pole, gaan we van start. To meet, to connect, to learn. Waar we van T4T hadden begrepen dat vooral het ‘meeten’ en ‘connecten’ erg belangrijk is, geeft onze head teacher ons een ander beeld. Zijn motto is: ‘Oké, let’s start!’. Te laat begonnen door onze rit, gaan wij mee in zijn oké-let’s-start!-flow. Als we merken dat ondanks ons enthousiasme, het enthousiasme er bij de senior teachers nog niet echt vanaf spat, besluiten we dat we wellicht toch een stapje terug moeten naar het connecten. Dat blijkt een schot in de roos. Vanaf dat moment doet iedereen actief mee en worden we ‘friends’. 
Na het eerste spel komt Mwanasha (te mooie naam om niet te noemen) al voor dat we de vraag stellen, met ideeën over hoe zij het toe wil gaan passen in de praktijk. Hiermee inspireert zij anderen hetzelfde te doen en zo stroomt het bord vol met creatieve ideeën.

Als de kinderen en collega’s van deze senior teachers net zo zullen genieten van de creativiteit in activerende werkvormen als wij doen, is onze workshop geslaagd. Dit zullen wij komende week ervaren tijdens onze scholenbezoeken. 

De energizers zullen wij vast en zeker terug zien, want hoe veel zij ook hebben opgestoken van de ‘knowledge’ die zij allemaal bij hun verwachtingen benoemden, al die gekke spelletjes blijven toch het leukst. Halen we stiekem niet allemaal gewoon het liefst het kind in ons naar boven?

De prachtige route van die ochtend zullen we waarschijnlijk toch niet meer rijden, want waarom zou je er 2 1/2 uur over doen als het ook in 1 uur kan.

Jenny & Reinouw
(alias ‘Superduo’)

Comments(3)

 1. Aly Ploeger says:

  Dag lieve Jenny en dag Reinoud, alias Superduo
  Dank voor jullie mooie tekst. Geweldig om met jullie te kunnen delen. Veel plezier met elkaar, veel succes met jullie lessen. Dikke knuffel, Aly

 2. Anne v.d.Biggelaar says:

  Al een goed begin ik wens iedereen veel succes vooral mijn nicht Ria Peters

 3. Dick de Groot says:

  Wat een mooie ervaringen. Geweldig om de blogs te lezen. Zo ben ik toch een beetje bij jullie.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.