Schoolleiders op zoek naar hun communicatiestijl

Half zeven, tijd om op te staan. Ik heb met mijzelf afgesproken om enkele foto’s en video’s op de Facebook pagina van Fontys te plaatsen. Op naar de receptie, de plek waar de wifi verbinding het best is. Helaas, weer geen succes! Mijn collegae, Belinda en Gert Jan komen er al aan. ”Kom Jan, tijd om aan de slag te gaan”. Normaal gaan we met de taxi, vandaag kiezen we voor een tuc-tuc. Nadat we genoten hebben van 3 kilometer haast en chaos en na vele wolken diesellucht ingeademd te hebben arriveren we op ons “conferentieoord”: Forest Lodge. Alle cursisten en coaches staan al in de startblokken. Belinda begint met een prachtige energizer over Leiderschap: “Ontvangen en doorgeven” Vervolgens geeft ze in our “classroom” een kort college over communicatiestijlen. Terwijl ik naar haar luister kom ik tot ontdekking dat ik toch meer een beslisser ben dan ik ooit had gedacht. Zo zie je maar weer dat je nog altijd nieuwe dingen ontdekt, zeker hier in Kenia, ook al ben je al 64. Tijdens het college worden alle communicatiestijlen aangevuld met persoonlijke kwaliteiten; deze leerlijn gaat immers over persoonlijk leiderschap. 
Na het college krijgen de Keniaanse coaches, die gedurende de gehele training aanwezig zijn, de opdracht om met hun twee head teachers aan de slag te gaan: “Onderzoek je eigen communicatiestijlen en formuleer twee conclusies”. Deze conclusies worden opgeschreven in hun notebook (= geen computer maar een schrift) .

Dan is het mijn beurt voor een optreden. Dat is namelijk mijn visie op “teaching”; elke les beschouw ik als een optreden. Ik wil zoveel mogelijk de studenten boeien!. Nu is het thema van mijn optreden: the core quadrant. Het resultaat valt mij een beetje tegen, niet iedere student pakt de essentie. Mooi dat mijn collega Belinda in de buurt is. Na een kort overleg besluiten we om een deel van het programma te schrappen, nl. het onderdeel EGO posities uit de theorie Transactionele Analyse (TA). We besluiten om een andere werkvorm te kiezen. Hier passen we toe wat we van Sinek hebben geleerd nl. het gaat altijd om de “how” vraag! Om 12.30 uur start de lunch, een echte Keniaanse lunch: friet met kip. Heerlijk!

In de middag gaan alle head teachers o.l.v. hun coach met de opdracht voor de komende week aan de slag. In deze week krijgt ook de opdracht voor het komende half jaar zijn definitieve vorm. Na een half jaar komen we immers weer terug! De komende week gaan de head teachers op hun eigen school in trainingskamp. Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat. En naar de ontvangen feedback. Dit resultaat gaan we a.s. zaterdag met elkaar bespreken. We sluiten de training af met een heerlijke kop koffie en een warm afscheid van onze collegae head teachers en coaches. Wat een feest om hier in Afrika te mogen werken!!!

Jan Uitdehaag. Trainer/docent schoolleidersopleiding.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.