Onderwijs aan het jonge kind doet ertoe

Een bijdrage vanuit de ECD-groep

 Voor het tweede jaar op rij nemen ook de kleuterleerkrachten (ECD) deel aan het programma van Teachers4Teachers. Ons werkgebied richt zich op ECD-centra in Ukunda. Aangezien deze plaats op slechts enkele kilometers van ons hotel is gelegen, ondervinden wij weinig hinder van reisafstanden. Ook onze deelnemers wonen dichtbij, waardoor we van 8.00 uur tot 15.30 uur de tijd hebben voor onze workshop. Voldoende ruimte om een intensief programma aan te bieden.

De bevlogenheid waarmee deze headteachers onderwijs verzorgen aan het jonge kind, is terug te zien tijdens de opkomsten. Om 8.30 uur zijn vrijwel alle 38 deelnemers aanwezig en gaan we van start. Vrijwel direct is er een geweldige groepsdynamiek voelbaar! Vol enthousiasme en leergierigheid wordt er naar elkaar geluisterd, van gedachten gewisseld, gewerkt en gelachen.

Centraal binnen de workshopdagen staat ‘practice by doing’ en ‘teaching others’ (vanuit de learning pyramid). Op verzoek van de deelnemers bieden we talloze werkvormen aan, die bijdragen aan active learning in de kleutergroep.

 

 

Met name de ‘touwtruc’ (waarbij de polsen van 2 deelnemers middels touwtjes met elkaar verbonden zijn) en ‘stap door papier’ (waarbij een groep deelnemers door verschillende formaten papier moet stappen) zorgen voor enorme hilariteit. Alle werkvormen worden door de deelnemers opgeschreven, zodat uiteindelijk iedereen met een ‘book of ideas’ terug naar het ECD centrum gaat.

In de 11 schoolbezoeken die we de dagen erna afleggen, zien we grote diversiteit. We zien mooie praktijkvoorbeelden van active learning en voeren onderwijsinhoudelijk sterke gesprekken. Eén ding weten we echter zeker, het zijn niet zozeer de beschikbare middelen en de omgeving maar het is vooral de leerkracht die ertoe doet! Dit blijkt in Kenia dus niet anders te zijn dan in Nederland.

Wat een voorrecht om met deze gepassioneerde groep mensen te mogen werken. We kijken dan ook voldaan terug en zeker als we deze opmerking als evaluatie terug krijgen:

‘It was zo interesting to interact with you. I have learned how to engage children in and out of class. I always keep on telling my children to keep quite, but not any more. I will actively engage them.’

Karin van den Berkmortel en Marcella van Wanroij

Comments(2)

 1. Ank Verbaken uit Breda says:

  Beautiful pictures because of inspired topics.
  Go on with this kind of projects and connect also young teachers from Holland to this organisation.
  God luck, lot of succes,
  Ank

  • Ruud Musman says:

   Thank you for your comment, Ank. Young teachers are more than welcome to T4T. Next February definitely some of them will join T4T.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.