Pilot schoolbegeleiding een succes

Terwijl onze Keniagangers verwoede pogingen doen om familie, kennissen en collega’s over hun geweldige reis te vertellen en deze hen doorgaans glazig staan aan te kijken (‘Ja, leuk, wat fijn voor je etc.’), wordt het steeds een beetje moeilijker om in de Afrikaanse mood te blijven. Hoogste tijd dus om nog even terug te keren en de pilot van Monique van Zwienen en Karin de Ridder wat nader te beschouwen. Even ter herinnering: Monique, die al eerder is mee geweest, opperde na haar laatste reis het plan om de workshops en de klassenconsultaties voor twee buurtscholen te doen, deze ieder door één leerkracht te laten begeleiden en dan te kijken of het effect groter is. Het leek ons absoluut het proberen waard, al realiseerden we ons, dat dan een veel kleinere doelgroep bereikt zou worden. Het plan leek echter de mist in te gaan doordat de autoriteiten geen toestemming gaven om een team daarvoor vrij te roosteren. De workshops zouden dus toch voor senior teachers uit de hele zone gegeven worden. Niet voor één gat te vangen bedachten we, dat de dames dan daarna wel op één school verder konden gaan en teamvergaderingen konden gebruiken voor kennisdeling. Ook dat werd afgeschoten. Geen drie teamvergaderingen in één week. Ook niet voor twee gaten te vangen, zouden Monique en Karin op de workshops wel zien wat er mogelijk was. En zie, de Mwalewa primary voelde er veel voor. De senior teacher voldeed aan de criteria: goed meedoen, inhoudelijk competent en niet te dominant zijn, en het aantal leraren was met acht te behappen.De teamvergaderingen konden wel in de lunchpauze en de leerkrachten waren bereid om te leren en de Nederlanders te ontvangen in hun klas.
Over de workshopdagen waren Karin en Monique al buitengewoon opgetogen en gezien de evaluaties gold dat ook voor de deelnemers. Naast verschillende bruikbare energizers en werkvormen bleken vooral de lege leerpiramide en het woordweb aan te slaan.

De eerste begeleidingsdag was dinsdag en in onze opzet leek het ons handig om eerst de senior te bezoeken om te kijken of hij zijn enthousiasme inderdaad kon vertalen naar de eigen praktijk. Bushuti Bakari bleek zijn lessen goed voor te bereiden en de feedback ook in de volgende les toe te passen. Zowel hij als de deputy nodigden collega’s uit om eerst bij hun te komen kijken. Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de leraren, maar de feedback door de Nederlanders en de gezamenlijk georganiseerde teamsessies gedurende de lunch brachten al snel vooruitgang. Dat Karin en Monique van de vormen, die ze hadden aangeboden, ook prototypes (lege piramide, modellen, papieren ballen) hadden meegenomen hielp natuurlijk ook. Vooral het groepswerk, het woordweb, de placemat, de werkvorm mix en couple en het benoemen van het doel van de les zagen ze regelmatig terug bij lessen English, math en science van standard 1 t/m 8. Zelfs de kleuterleerkrachten deden aan dit project mee.
Tijdens de teamvergaderingen kwam Bushuti Bakari terug op de werkvormen. De Nederlanders hadden aangeraden niet meer dan één werkvorm en één energizer in een les te gebruiken en er dus ook niet te veel tegelijk in de vergadering aan te leren, maar sommige leraren waren niet te stoppen. Gelukkig kon de effectiviteit daarvan in het feedbackgesprek goed besproken worden. 

En wat is het dan mooi als de leraren vragen of ze de komende tijd contact  kunnen houden met Monique en Karin om de implementatie te blijven volgen. Die vraag hoor je in Nederland nauwelijks stellen. De leraren realiseren zich, dat het hard werken zal zijn, maar ze zijn er van overtuigd, hiermee de resultaten zullen verbeteren. En dat willen we zelf ook maar al te graag monitoren. De conclusie dat de pilot tot zover zeer geslaagd is, lijkt me gerechtvaardigd. Over het vervolg zullen we nadenken, want er zijn nog erg veel liefhebbers voor de workshops en schoolbezoeken in Kwale en in deze opzet kunnen er minder bereikt worden.
Ter illustratie gaven onze andere Keniagangers aan dat in de huidige vorm (na de workshops drie scholen bezoeken) op minstens 18 scholen ook teamleden wisten te profiteren van wat de senior geleerd had in de workshops.

Ruud Musman

 

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.