Wat een mooie opmerking van een van de deelnemers van de workshop voor primary teachers op Kinango primary school.
De afgelopen twee dagen hebben we workshops gegeven aan leerkrachten van grade 1 en 2 (groep 3 en 4) op verschillende primary schools in Kwale. Maandagochtend vroeg arriveren we op de plaats van bestemming, Mwaligulu primary school. Beetje gespannen en zeer nieuwsgierig, hoe zou de dag gaan verlopen? Ik neem eerst eens een kijkje bij de palmboom die net is gekapt. Interessant om dat van zo dicht bij te zien. Dan krijg ik een verse kokosnoot aangeboden, wat een fantastische start, heerlijk!
Langzaamaan komen de deelnemers aangelopen over de grote zanderige ‘schoolyard’. We beginnen binnen, in een klaslokaal. Alle schoolbankjes aan de kant, de zittingen naar het midden gedraaid, zodat iedereen echt in de kring zit. Naamtapes op en aan de slag. Al snel is het tijd voor een energizer om ‘het ijs te breken’. Er wordt geklapt en gelachen, er ontstaat al snel een ontspannen sfeer. Dat is best bijzonder, omdat de deelnemers elkaar niet kennen. Ze komen allemaal van een andere school. We doen allerlei activiteiten in verschillende werkvormen, steeds afgewisseld met energizers. Dat zijn echte succesnummers. De deelnemers hebben zoveel plezier met elkaar en dat is zeer aanstekelijk.
Er zijn meerdere workshops voor groepen van gemiddeld 30 leerkrachten. Het centrale thema is ’the use of varied methods and active learning’. De eerste dag staat in het teken van het aanbieden van mogelijkheden en leren van vaardigheden. Ook zijn de uitdagingen besproken die leerkrachten tegenkomen in hun leraarschap, zoals de grote klassen, anderstaligheid, niveauverschillen, gebrek aan materiaal. Vervolgens zijn de leerkrachten uitgedaagd om ideeën en oplossingen voor deze problemen te bedenken en te delen wat ze al doen in hun praktijk om met deze problemen om te gaan. Ze hebben zelf lessen bedacht met coöperatieve werkvormen, interactieve lesvormen, het gebruik van materialen en uitdagende starters van de lessen, waardoor de leerlingen meer betrokken kunnen raken. Aan het eind van de workshop hebben de leerkrachten geflecteerd op hun eigen vaardigheden. Ook hebben ze een teammeeting voorbereid om de inspiratie en informatie die ze in de workshops hebben opgedaan te delen, zodat de hele school kan profiteren.
Een van de activiteiten in de workshop op de Maligulu primaryschool gaat om het leren werken met materialen, met name met kosteloze huis-, tuin- en keukenmaterialen. Groepjes deelnemers maken trappetjes van hout en takjes en andere spullen die op het schoolplein te vinden zijn, een watertoren van satéprikkers en helikopters van papier . Een ander groepje bouwt een huis van karton. Het is zo leuk om te zien: daar zitten de vrouwen in het gras, ze zetten een hok in elkaar, ze prikken gaten en zetten het karton vast met tie-wraps en splitpennen en ondertussen wordt er flink overlegd, gekletst en gelachen. Ze vertellen me dat het hok voor Puppy is, dat er een deur in zit die dicht kan en dat er voor de deur een stoep is waar Puppy op kan liggen. De leerkrachten ervaren wat een uitdaging het is om aan zo’n open opdracht te werken. Ze zijn er enthousiast over.
Het is heel bijzonder om mee te maken dat de deelnemers, die elkaar niet kennen, in zo’n vertrouwelijke sfeer met elkaar zingen en dansen, praten en lachen en leren. Het waren ook voor ons als workshopleiders twee fantastische, bijzondere, inspirerende dagen.
Edith Louman en Annette Overdijkink