De koffer

Wij zijn nu een week in Kenia, onze koffer is bijna leeg, er liggen nog wat kleren in de kast en een flink deel van onze kleren is in de was.

De docenten van de opleiding voor headteachers, Michiel, Belinda, Gert Jan en Jan, denken dat hun leiderschapskoffer nog lang niet leeg is. We zien nog veel kansen om ons werk met de headteachers te vervolgen. Een lichting van 16 directeuren staat klaar om de nieuwe opleiding te volgen. Genoeg.

Deze week hebben 13 headteachers, na een opleiding van 2,5 jaar, een theorie- en een praktijkexamen gedaan. In de afgelopen jaren hebben we met deze headteachers theorie gedeeld, vaardigheden getraind en samen gereflecteerd op hun attitudes. Bij dit examen is de vanzelfsprekende vraag: Wat gaan we terugzien? En is dit wat we mogen verwachten? Is dit voldoende om een certificaat te ontvangen?

Menig headteacher heeft flink gevochten met het theorie-examen, de meesten hebben de norm gehaald. Terugkijkend op dit multiple choice examen moeten we vaststellen dat er ook een flink aantal instinkers in zaten. We hebben blijkbaar niet alleen de kennis willen toetsen, maar ook het kritisch vermogen.

Iedere docent heeft elke dag een headteacher op zijn of haar school bezocht. We hebben verschillende onderwijs- en leiderschap thema’s geobserveerd en beoordeeld. We zagen tegenvallers en onverwachte pareltjes. Intelligente headteachers zijn niet altijd inspirerende leiders. En die zijn zeker nodig in Kenia en in Nederland!

Kortom; uit onze leiderschapskoffer hebben we veel teruggezien en soms zijn er thema’s in de kast blijven liggen. Bijna alle vaardigheden hebben een flinke wasbeurt nodig. Dit is niet anders in ons eigen land!

Vele headteachers gaan volgende week met een diploma naar hun school. Daar gaan ze met veel passie werken aan  de ontwikkeling van het onderwijs op hun school. De kinderen op de scholen gaan nog meer genieten van het onderwijs waar ze recht op hebben. Juist daarom voelt het zo goed om hier in de afgelopen week gewerkt te hebben.

Gert Jan, Michiel, Belinda en Jan

Coachees geslaagd

Omdat de schoolleidersopleiding, inmiddels een vrijwel Keniaanse aangelegenheid, een stevig vervolg te geven zijn natuurlijk nieuwe coaches nodig. Door het ‘mobiliteitsbeleid’ van de regering zijn nogal wat headteachers (dus ook coaches) naar andere counties verplaatst. Tegelijk met de afstuderende schoolleiders kregen ook de coaches in opleiding een pittig theorie-examen, waarbij ze twee case studies moesten behandelen om deze vervolgens in een coachingsgesprek toe te passen. En dan zit je ineens tegenover één van de Keniaanse trainers, die zelf gepokt en gemazeld is in coaching. ‘She is a tough lady’, hoorde ik na afloop één van de grootste talenten verzuchten. Hoewel de lat dus extra hoog lag, is het Mishi, Tenga, John en Masoud gelukt en zullen zij zaterdag eveneens gecertificeerd worden. Klaar om met de nieuwe groep hun vaardigheden uit te breiden, want hun koffer is dan aardig gevuld, vol zal hij – net als de onze – nooit zijn.

Ruud

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.