Creatief bij special needs

Dit jaar hebben twee teams gewerkt met collega’s in special needs education (SNE). Onze invalshoek zou gedragsproblematiek zijn. Toen we vorige week zaterdag onze Keniaanse facilitators ontmoetten, kwamen zij al snel met een voorstel voor de workshop. Daaruit kwamen na overleg de volgende hulpvragen naar boven:
1. Samen met Keniaanse collega’s een lijst opstellen met kenmerken van leerlingen, die SNE nodig hebben;
2. Handvatten voor het omgaan met gedragsproblemen.
Onze workshops hebben we vervolgens gevuld met actieve werkvormen rond gedrag en natuurlijk energizers.

Tijdens onze workshopdagen kwamen we erachter dat SNE in Afrika en Nederland erg van elkaar verschillen. Het SBO in Nederland is vooral gericht op gedragsmoeilijkheden en leerachterstand bij kinderen, in Kenia is de doelgroep complexer en breder, namelijk kinderen met leer- en gedragsmoeilijkheden en een handicap. In onze groep zaten twee blinde leerkrachten en één dove.

Daardoor konden we niet alle energizers en actieve werkvormen uitvoeren, zoals we die bedacht hadden. De Keniaanse leerkrachten kwamen zelf met creatieve aanpassingen om ze te kunnen toepassen in hun eigen klas. Zo werd door de leerkracht geopperd om geluid toe te voegen aan een balspel, zodat het ook voor blinden mogelijk wordt. Na het gebruikelijke ‘meeten en connecten’ zijn we vol goede moed aan de slag gegaan met de placematmethode om eerst individueel en daarna in groepen na te denken en te discussiëren over verschillende kenmerken, die zij aan de lijst wilden toevoegen.

Tot slot hebben ze een huiswerkopdracht meegekregen voor dag 2:
a. Bedenk een praktijksituatie waar je trots op bent;
b. Bedenk een situatie waar je hulp bij nodig hebt.
Op dag 2 zijn we via coöperatieve werkvormen aan de slag gegaan met het uitwisselen van de praktijksituaties. We hebben gezamenlijk gezocht naar antwoorden op de hulpvragen, waarbij we duidelijk naar voren hebben laten komen, dat elk kind en elke situatie anders is en dat je het leerkracht niet alleen hoeft te doen. Bovendien blijf je als leerkracht altijd leren en je ontwikkelen.

Ren je rot

Via de werkvorm ‘Ren je rot’ hebben we de kenmerken verdeeld over twee lijsten, beperking en gedragskenmerk. Door de hitte werd ‘Ren je rot’, ‘Slenter op en neer’. We hebben genoten van de ontmoeting met onze Keniaanse collega’s, veel plezier beleefd en mooie leermomenten gedeeld. Het was een prachtige ervaring met een mooi resultaat. Kenia laat een warm, liefdevol en indrukwekkend beeld achter. Hier zullen we nog lang van nagenieten.

Heidy, Steef, Karla, Heidy, Marise en Elzemiek

Comment(1)

  1. Ineke Overdijkink says:

    Wat een mooie en indrukwekkende verslagen. Duidelijk is dat er aan beide zijden veel te leren viel van en met elkaar .Heel mooi om te lezen.

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.