Storingen hebben voorrang

De start is voortvarend als de coachees vrijdag hun tweede trainingsdag hebben. Er valt dan ook veel te genieten  (leren). Swaleh is nog onderweg, maar we besluiten toch vast te beginnen met de ervaringen van deze week in de praktijk. Zelf heb ik het genoegen gehad om donderdag Warakka te bezoeken. De opdracht is om het GROW-model te gebruiken bij het coachen van een directeur. Het model is namelijk, doordat het van een doel uitgaat in plaats van een (probleem)situatie, zeer geschikt om te focussen, waardoor het probleem minder omvangrijk voelt en wordt. Warakka besluit om een teamvergadering en twee klassenbezoeken gecombineerd te gebruiken voor zijn coaching. Het doel van de directeur is het vergroten van ‘social participation’ door leerlingen. Dat is in de gymles (circuit), de Engelse les (groepsdiscussie) en de teamvergadering (placemat) dan ook aan de orde geweest. Met gepaste trots constateer ik dat Warakka al aardig los komt van de stappen en oprechte mieuwsgierigheid toont in zijn vragen. Zelfs de Why-benadering komt langs. We besluiten zijn opgenomen gesprek vrijdag met de anderen te delen en daar zaterdag geleerde theorieën over communicatiestijlen en situationeel coachen mee te verbinden.
Ook bij zijn medecoachees Esther en Vesso en bij de trainer coaching in opleiding, Mishi, maakt hij indruk. Met hun bewondering laten zij trouwens zelf ook zien de verbindingen te herkennen.
Maar dan….. ‘Ruud, am I allowed to answer the phone, it’s from the CSO?’ Swaleh is verordoneerd voor vanmiddag de nodige documenten bij het ministerie aan te leveren, anders kost het hem twee leerkrachten. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Exit Swaleh. Al rap komen er meer telefoontjes. Mishi blijkt vraagbaak te zijn voor veel collega-directeuren, die met hetzelfde probleem te maken hebben. Het is lastig de focus op de training te houden.’ Storingen hebben voorrang’, was één van de postulaten van de psycholoog Ruth Cohn in haar Themagecentreerde Interactie.Even aandacht ervoor dus.

En dan …….telefoon van onze voorzitter. ‘Excuse me, I really have to take this call, please.’ Het coronavirus heeft Kenia bereik, weliswaar maar één geval en ver weg in Nairobi, maar de Final Celebration is gecancelled. Het blijkt te veel storing om de training nog langer effectief voort te zetten. Zeker als andere directeuren en de CSO besluiten binnen een uurtje op deze plek bijeen te komen. Ik leg nog even de opdracht voor de komende periode uit, vergezeld van een handige wijze om te reflecteren, maar ik maak me weinig illusies, dat die nog zal blijven hangen. Het kan verkeren.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.