Stralende ogen bij de eerste kennismaking

 

Vol verwachting en goed gemutst vertrekken onze leraren deze vrijdagochtend naar enkele scholen om voor de eerste keer te proeven van het Keniaanse onderwijs. Je kan nog zoveel vertellen of zelfs laten zien, de werkelijkheid komt toch anders binnen. ‘De kaart is niet het landschap’, noemen we dat verschijnsel. Als we bij de evaluatie dan ook vragen waar men stralende ogen van kreeg tijdens deze schoolbezoeken, komt er steevast uit: ‘Van de kinderen. De nieuwsgierigheid en het gemak waarmee ze met ons contact maken. Geweldig’. Een wel heel speciale ervaring maakt groep voorgezet onderwijs mee bij haar bezoek. Eén van de docenten blijkt onlangs overleden te zijn en alle collega’s gaan natuurlijk naar de begrafenisplechtigheid. Onder schooltijd. De leerlingen zijn gewoon op school en werken zelfstandig aan hun opdrachten. Probeer dat maar eens bij ons.
En dan komen de Nederlanders. Na een korte begroeting bewegen ze zich onder de leerlingen en krijgen ze inhoudelijke vragen van hen. De leerstof komt onze collega’s bekend voor en al snel zetten ze zich aan het begeleiden van allerlei leerlingen. Hoe bijzonder kun je het hebben bij je eerste kennismaking met het Keniaanse onderwijs. En hoe mooi is het ook om te zien met welk gemak dat gaat. Jonus krijgt het zelfs voor elkaar om ze in drie groepen Jambo Bwana te laten zingen. En niet goed genoeg? Nog een keer. Zonder dat er een Keniaanse docent in beeld komt.

De groep specialisten ‘Jonge Kind’ komt helemaal euforisch terug over wat ze in de klas gezien hebben. Zoveel (o.a in eerdere T4T-workshops) gemaakte materialen, die op een effectieve wijze worden ingezet. Een prachtig bewijs van wat werkt in de praktijk.

Tekening Gudrun Vos

Het wordt tijd om op de ‘Showground’ de echte voorbereidingen samen met de Keniaanse facilitators te starten. Nog even een korte peptalk van Jan van Aert over waar het in het onderwijs echt om gaat, herinneringen nalaten, en dan aan de slag. Het geeft zeker stralende ogen bij ons als we zien hoe intensief voorovergebogen ze met elkaar overleggen. Oké, ook om het Afrikaanse en Nederlandse Engels goed van elkaar te kunnen verstaan, maar toch.

Na een wandelingetje in 33 graden over de markt kan iedereen vol vertrouwen de eerste workshopdag morgen tegemoet zien. Wij zeker.

Ruud Musman

Post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.